Politika

POBUNA KOD HRVATA U BIH: Ginuli su najbolji da bi vladali najgori

Za moj narod i ovu zemlju ginuli su najbolji da bi vladali najgori, kaže Pero Previšić, predsjednik Čapljinske neovisne stranke i član Predsjedništva HNS-a BiH.

Na osnovu njegove prijave podignuta je optužnica protiv gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića. Njegova očekivanja nisu velika.

 Opće nam je poznato da je pravosuđe glavni izvor problema u čitavoj BiH, što najbolje dokazuje primjer da je Federalna uprava policije 2016. godine Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije podnijela dva izvješća o organiziranom kriminalu i zlouporabi položaja i ovlasti, da bi tom istom tužiteljstvu trebalo osam godina da potvrdi optužnicu za visoku korupciju, istakao je Previšić.

Glavni razlog odlaska mladih su kriminal, korupcija, nepotizam i revanšizam. Tek nakon toga dolaze izmjene Izbornog zakona

Jasno je nama da su oni spori, naročito kada su u pitanju kadrovi HDZ-a BiH. Zato se i nalazimo u ovakvom stanju, što se štite oni koji nas svakodnevno uništavaju bez ikakve odgovornosti, pa stoga ne čudi da smo dovedeni do nepovjerenja u pravosuđe. Imate primjer Čapljine, gdje sam kao gradski vijećnik sa kolegama podnio na desetine kaznenih prijava protiv gradonačelnika Smiljana Vidića koje se još nalaze u ladicama Tužiteljstva. Nade ima, da nema, ne bih se borio da promijenimo način razmišljanja, smatra Previšić.

Jedan je od najvećih kritičara lidera HDZ-a Dragana Čovića i zamjera mu puno toga. Kaže, prvo ga treba pogledati kao čovjeka kojeg je odgajao jugokomunistički sistem. Njegovo društveno djelovanje počinje 1980. u firmi Soko Mostar i traje sve do 1998. godine. Bile su to najodgovornije funkcije koje je mogao obnašati samo netko tko je bio duboko infiltriran u taj sistem.

 Koliko je poznato, njegovo političko djelovanje počinje 1996, znači nakon domovinskog rata, a 2005. postaje predsjednikom HDZ-a BiH, najjače stranke u Hrvata, i tu je na čelu već 19 godina. Na funkciji predsjednika HNS-a BiH je 13 godina.

Ono što treba istaći kao veliki problem za Hrvate je to što je u međuvremenu prilično dobro razvio kult ličnosti i nekako je vidljiva ta njegova želja za vlašću, čak želja za doživotnom vlašću. Slobodno mogu reći da me to podsjeća na druga Jožu. Hrvata je 300.000 manje u BiH. Jasno je da su najodgovorniji za to oni koji vode hrvatski narod. Sve ovo vrijeme, punih 13 godina, jasno nam se nameće da su najveći problem Hrvata u BiH promjene Izbornog zakona. Egzodus Hrvata se iz dana u dan nastavlja. U vrijeme vladavine Dragana Čovića iselilo je više Hrvata iz BiH nego za 45 godina vladavine komunizma, čak i više nego za pet stoljeća vlasti Osmanlija, kaže Previšić.

Domet politike HDZ-a je da glas Hrvata ne vrijedi jednako na cijelom prostoru BiH. Posebno su pogođeni Hrvati Srednje Bosne, dok su recimoi Širokobriježani moćni i glasni.

- Tačno je da glas Hrvata u Širokom Brijegu vrijedi više već glas Hrvata u Varešu, Žepču, Bihaću, Sarajevu. Naš narod u srednjoj Bosni, Posavini, bihaćkoj Krajini, Sarajevu, Zeničko-dobojskoj županiji je ostavljen, prodan, izgubljen zahvaljujući politici HDZ-a i Dragana Čovića.

Optužnica protiv Vidića je prva protiv nekoga iz HDZ-a kada je u pitanju izvršna vlast. Nadati se da predmet neće biti u sudskim ladicama koliko je bio u Tužiteljstvu.

- Činjenica je da je najveći broj tzv. opozicionih stranaka u hrvatskom korpusu već odavno kupljen i infiltriran u ovakav sustav upravljanja. Ne želim ih nabrajati. Ja sam predsjednik jedne male lokalne stranke, mi nemamo ni politički ni glasački legitimitet, ali postoje stranke koje to imaju. To potkrepljujem činjenicom da je Čović bio jedini kandidat za predsjednika HNS-a, te da nitko osim mene nije imao ni prijedlog za predsjednika GV-a HNS-a.

Unutar HNS-a BiH ne postoji pluralizam. Možete iznijeti mišljenje, ali sustav je napravljen tako da jednostavno morate biti preglasani. Ja sam HNSBiH zamišljao kao malu EU, gdje bi predsjednik bio rotirajući. E, tada bismo na istinski način pokazali jedinstvo. Ovo je ipak autokracija. Ne želim ništa sugerirati, ali znamo kako autokracije najčešće završavaju. Naredna dva tjedna su ključna, tako govori Čović zadnjih 18 godina. Za moj narod i ovu zemlju ginuli su najbolji da bi vladali najgori!

Povezani članci