Politika

(PO)PLAVILI SMO: Od neuspjelog potapanje Nikšića, do nadigravanje Komšića i Bećirovića

Dok se hiljade Krajišnika bori sa poplavama i gubi teško stečenu imovinu, pojedini političari njihovu muku zloupotrebljavaju za političke okršaje. Tu su i neumorni botovi koji na internetu šire dezinformacije, a uvijek nas iznenade koliko su daleko spremni ići sa svojim spinovima. Svako zlo, za neko dobro, stara je narodna poslovica, a čini se da bi političko rivalstvo moglo poplavljenima donijeti i neku korist.

Piše: BOGDAN BAUK (za Ljudski.ba)

Iako je premijer USK poručio Vladi FBiH da ne trebaju u čizmama dolaziti u Krajinu ako neće pomoći, premijer Nermin Nikšić je sa najbližim saradnicima obišao poplavljena područja. Prije toga Vlada FBiH je odobrila pomoć od 500.000 KM.  Bihać, Bosanska Krupa i Sanski Most po 150 hiljada KM, a Ključ 50 hiljada KM.

Protivnicima Vlade FBiH to je nedovoljno, a njihovi botovi otišli su i korak dalje šireći lažnu izjavu Nikšića po internetu:

-Nisam dobio podršku od NES-a da budem premijer, što bih ja njima sada slao pomoć. Oni su izabrali svoj pravac, sretno im sa poplavom, U Facebook grupi "Svi mi koji volimo Hayat" ovu izjavu dijeli profil Sulejman Aličković. Zanimljivo, piše da je iz Luksemburga. Poruku je podijelio i profil Amina Bašić koja na naslovnoj fotografiji ima bivšeg premijera Fadila Novalića.

Za Nikšića to nije ništa čudno, jer "Osmica" još radi. Iako za Ljudski.ba kaže da "mašta može svašta" normalnom čovjeku teško je shvatiti ljudski mozak koji tragediju ljudi koristi za političke spletke.

Politički rat vodi se i otvoreno. Dokaz je poruka kantonalnog premijera Ružnića, na koju je Nikšić poručio da mu Krajina nije babovina pa da određuje ko će doći. Sa prozivkama je nastavio predsjednik NES-a i načelnik Cazina Nermin Ogrešević optužujući Vladu FBiH da novac dijeli po stranačkoj liniji i da Cazin nije dobio ni marke.

Da bi se pomoć dobila potrebno je zatražiti, a informacije iz Vlade FBiH kažu da iz Cazina to nisu uradili, a znali su da mogu kao i ostali.

- Da sam bio prekjučer, onda bi vjerovatno bila priča ‘što si došao, a nisi ništa ni obećao, došao si da se uslikaš i otišao.’ Dakle, jučer smo ipak donijeli neku konkretnu odluku pomoći, a danas smo tu, poručio je Nikšić jučer iz Krajine.

Na službenim stranicama Vlade USK ne vidi se koliko su i da li su oni pomogli ugrožena područja, ali su se uslikali da ih vidimo na terenu.. Proglasili su stanje prirodne nesreće što ih obavezuje da značajno učestvuju u saniranju šteta. Čini se da i pored terena stignu zaviriti je li federalni premijer bio na finalu KUP-a BiH i kritikovati ga jer je pored njega bio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

U samo 48 sati u Krajini je dva puta bio federalni ministar poljoprivrede, vdoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić iz NIP-a. Njegov prethodnik Šemsudin Dedić iako Krajišnik toliko nikada nije bio ažuran. Doduše i on je tada kao SDA-ovac valjda "zaobilazio" NES s kojim su sada u čvrstom zagrljaju.

Želimo pokazati USK da smo tu, da smo kooperativni i da ćemo unijeti jednu novu energiju kada je u pitanju USK, rekao je na prvom sastanku ministar Hrnjić.

Naglasio je želju da se potaknu službenici na intenzivniju saradnju kako bi USK bio zastupljeniji u programima ovog ministarstva. Već tada je, kako kaže, zatražio intervenciju Vlade FBiH i Vijeća ministara za pomoć poplavljenim područjima.

Vijeće ministara je odobrilo po 500.000 za oba entiteta. Opoziciji je sve to malo. Za DF-ovog zastupnika u Parlamentu FBiH Mahira Mešalića 500.000 je mizerija i misli da bi Vlada FBiH trebala izdvojiti 20 miliona.

- Pa pola miliona je cijena jedne kuće. Bolje da nisu davali, vrijeđaju naše građane. Premijer Nermin Nikšić je otišao je da se slika po Krajini umjesto da je izdvojio 20 do 30 miliona KM jer znamo šta znače poplave i sanacija poplavljenih područja, kazao je Mešalić.

Tuzla je ponudila pomoć USK, dok se s druge strane traži milion za pomoć Čelincu. Na terenu je bio i član Predsjedništva Denis Bećirović koji je predložio pomoć za poplave od dva miliona maraka. Stigao je brz odgovor člana Predsjedništva BiH Željke Komšića.

- S obzirom da je stigao zahtjev gospodina Bećirovića za vanrednu sjedicu, mogu reći da taj zahtjev podržavam, ali mislim da je suma koju je predvidio u zahtjevu suviše mala za ozbiljnu sanaciju šteta nastalih poplavama (2 miliona KM za Krajinu i 300 hiljada KM za Čelić), kaže Komšić: "Moj je prijedlog da se za sanaciju šteta u Krajini izdvoji pet miliona, za sanaciju šteta u Čeliću izdvoji million, a za sanaciju šteta u RS-u dva miliona, poručio je Komšić.

Najvažnije u ovom trenutku je da se vodostaji povlače. Zlonamjerne i zlobne koji ljudsku tragediju koriste za plasiranje laži treba "blokirati" zbog vlastite mentalne higijene. Političku bitku koja ostaje u granicama normalnog treba iskoristiti da se stvarna volja i politički populizam udruže u što većem iznosu podrške stradalnicima od poplava. Voda nas je još jednom upozorila da moramo biti bolji i iskreniji ljudi. Čini se da ipak nije loše što je premijer Nikšić otišao u Krajinu.

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci