Politika

PICULA RAZOČARAO ČOVIĆA: Nije dobro što se dešava

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i bivši ministar vanjskih poslova RH, Tonino Picula govorio je za Nacional i o temama koje se tiču BiH.

“Svakako nije dobro da se gospodin Čović našao pod lupom SAD-a. Jer ako se situacija ne promijeni nabolje, oni znaju reagirati i sankcijama. A pod njom nije samo Milorad Dodik i njegova klika, već i mnogi drugi dužnosnici iz BiH”, rekao je u intervjuu za Nacional Tonino Picula.

Odgovarajući na pitanje o pismu državnog sekretara SAD ministrima vanjskih poslova BiH i Hrvatske Elmedinu Konakoviću i Gordanu Grliću Radmanu u vezi problema s Južnom plinskom interkonekcijom i insistiranju političkog lidera bh. Hrvata da oni imaju svoju plinsku kompaniju, Picula je rekao da “vjerovatno gospodin Čović u tom konkretnom slučaju ima neke političke razloge, koji su vjerovatno povezani i s nekim ekonomskim, energetskim i financijskim interesima”.

“Američki državni sekretar sigurno ne bi pisao takvo pismo dvojici ministara vanjskih poslova da za to nema stvarne razloge. On očito taj problem doživljava kao nešto što remeti, prije svega, američke interese na zapadnom Balkanu. Odnosno, američka nastojanja da supstituira dobavne pravce za ruske energente”, rekao je Picula

Povezani članci