Politika

PARA VRTI GDJE BURGIJA NEĆE: EU ima pencilin za vlast u BiH

Pravosuđe je, očito, u fokusu državne koalicije. Koplja se lome na nekoliko zakona, a dogovor, čini se, mijenja iz dana u dan.Na prijedlog zakona Denisa Zvizdića o vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, stigao je odgovor iz Rs - Milorad Kojić u proceduru uputio prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Akcija na reakciju. U konačnici novo pitanje za sporenje.

Zakon o sudu ili Zakon o sudovima. Tumačenja dvojaka u zavisnosti na ugao gledanja, bez obzira na činjenicu da li je riječ o predstavnicima stranaka koje su partneri u vlasti. Dan nakon dolaska Ursule von der Leyen Sarajevu, Denis Zvizdić je u skupštinsku proceduru poslao Prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH.

„Uputio sam u hitnu proceduru lex specialis zakon o vrhovnom sudu BiH, kako bismo ispunili jedan od 14 prioriteta kojim se traži uspostava pravosudnog tijela koje će osigurati dosljedno tumačenje prava u cijeloj BiH. Time se postiže veći stepen pravne sigurnosti i vladavine prava“, kazao je Zvizdić, zastupnik NiP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz SNSD-a kažu da je Zvizdić odstupio od prethodnih dogovora, pa su poslali brz odgovor u vidu dva prijedloga zakona - i to o prestanku važenja Zakona o Sudu i Zakona o Tužilaštvu BiH.

“Dogovor je bio i već se poprilično prišlo. Ostalo je samo bilo pitanje sjedišta apelacionog suda i zakon je spreman. Tu su učestvovali Denis Zvizdić i njegova politička partija i on naprasno predlaže zakon kojim se oduzimaju Ustavom garantovane nadležnosti institucija u Rs-u”, tvrdi SNSD-ov državni zastupnik Milorad Kojić.

Kojić kaže da je vrhovni sud antiustavan, kao i Sud BiH i Tužilaštvo BiH, te da SNSD povlači poteze koji su legalna reakcija na neustavno djelovanje. Šef Kluba PDP-a u NSRs-u Igor Crnadak smatra kako su ova razmimoilaženja stavova jasan znak da koalicija na državnom nivou ne funkcioniše: „Očigledno je da ova većina na nivou BiH nije u stanju da uradi ništa dobro za ovu državu, osim što su uradili jedan ogroman posao - sva su direktorska i ambasadorska mjesta podijelili, sve funkcije su podijelili i sad kad su to završili, svako se vraća u svoj rov i počinju pucati jedni na druge. Teško da ćemo od toga nešto dobro vidjeti“.

Da stojimo zaglavljeni u raskoraku, smatraju i politički analitičari.

„Vidjeli smo da negdje između redova postoji saglasnost da se uvede nova instanca, to jeste apelaciono odjeljenje, a onda se stvara neka nova kriza oko pitanja gdje će biti sjedište tog suda“, podsjeća politička analitičarka Tanja Topić.

Topić navodi da će, bez obzira na taj raskorak, koalicioni partneri postići saglasnost jer je iz Evropske unije stigla atraktivna finansijska ponuda koja bi mogla da prevagne naspram dosadašnjeg zauzimanja nepomirljivih pozicija.

Povezani članci