Politika

PANIKA U BRISELU: Rusi sponzorirali evropske zastupnike

Belgijske vlasti istražuju sumnjivo rusko miješanje u predstojeće evropske parlamentarne izbore, izjavio je u petak premijer Alexander De Croo, nakon tvrdnji da su poslanici plaćeni da promoviraju propagandu Kremlja.

De Croo je dodao da je belgijska obavještajna služba potvrdila postojanje proruskih mreža koje djeluju u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Belgiju, kako bi potkopale podršku Ukrajini.

"Prema našoj obavještajnoj službi, ciljevi Moskve su vrlo jasni", dodao je on. "Cilj je pomoći da se izabere više proruskih kandidata za Evropski parlament i da se ojača određeni proruski narativ u toj instituciji."

Moskva je ranije demantovala slične optužbe o pokušaju uticaja na zapadne izbore.

Optužbe dolaze pred izbore od 6. do 9. juna za izbor novog parlamenta EU. Dolaze i kada je samoodbrana Ukrajine u kritičnom trenutku više od dvije godine nakon ruske invazije.

Kako je obećana pomoć zadržana u zapadnim zemljama poput Sjedinjenih Država, Rusija je zadržala blagu prednost u ratu.

"Oslabljena evropska podrška Ukrajini služi Rusiji na bojnom polju", rekao je De Croo.

 

Prema De Croou, istraga je pokrenuta nakon što su češke vlasti pronašle proruske pojedince u Briselu koji žele utjecati na zakonodavce da usvoje prokremljovsku agendu.

De Croo je rekao da se činilo da su gotovinska plaćanja izvršena izvan Belgije, ali je do smetnji došlo u Briselu.

Sličan događaj zabilježen je prošle godine, kada su evropski zakonodavci optuženi da su plaćeni da promovišu interese Katara i Maroka, što su obje zemlje negirale.

De Croo je rekao: "Mi imamo odgovornost, a naša odgovornost je da podržimo pravo svakog građanina na slobodan i siguran glas."

Premijer je zatražio hitan sastanak u Agenciji Evropske unije za krivičnu i pravosudnu saradnju kako bi se razgovaralo o tom pitanju i savjetovalo Ured EU za borbu protiv prijevara da procesuira slučaj.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Reutersa, Associated Pressa i agencije France-Presse.

Povezani članci