Politika

PALJBA IZ RS PO ADEMOVIĆU: Bivši šef AID-a razoružava manji entitet

Iz ugla političara iz RS-a  u danima kada se najavljuje proizvodnja dronova samoubica i dok traje istraga o tome kako granate proizvedene u Federaciji završavaju na ukrajinskom ratištu, Kemal Ademović predsjedavajući Doma naroda Paramentarne skupštine podnosi zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme Republike Srpske.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović smatra da će ovo pokazatida li je Ustavni sud BiH, Sud i Republike Srpske i Federacije ili je to sud samo jednog naroda.

Republika Srpska ima jednako pravo kao i Federacija da normativno uredi oblast namjenske industrije, razvija svoju privredu i ostvaruje profit. Entitetski Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme usvojen je u decembru prošle a na snagu je stupio u januaru ove godine. Nijednim članom ne krši Ustav i dalje dozvole za izvoz daju nadležna ministarstva na nivou BiH.

- Јasno je da pokušavaju da skrenu pažnju svojih aktivnosti u FBiH i da se na neki način prećuti dimenzija priče a znamo da se priprema proizvodnja dronova samoubica, o tome gospodin Ademović ne govori. To je prećutao - napominje Košarac.

Mitrović dodaje da ga niko ne može ubijediti da Ademović nije upoznat da je ovaj zakon koji je donesen u decembru usklađen sa zakonom BiH, te da je ubjeđen da na ovaj način Federacija ili političko Sarajevo rade protiv RS-a bez obzira što su ti zakoni koji se ovdje donose u skladu sa propisima BiH.

Kada fabrike u Federaciji u više smjena proizvode granate, municiju svih kalibara, minobacače to je poslovni uspjeh, a kada strani investitori pokažu interesovanje za privredne subjekte u Srpskoj to je signal da se svim dozvoljenim sredstvima to spriječi.

- Mislim da je to još jedan vid pritiska na RS i na sve zakone koje donosimo u Narodnoj skupštini Srpskoj. Јedna je stvar kada imate zakone na državnom nivou o izvozu a druga stvar kada jednostvano pokušavate da utičete na entitete. Nadam se da će taj zakon da zaživi i da će Republika Srpska u namjenskoj industriji i privredi da vodi više računa - dodaje direktor Tehničkog remonta Bratunac i poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Slavenko Ristić.

Iz  Ustavnog suda BiH nisu odgovorili da li su prihvatili zahtjev Kemala Ademovića za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji i prometu naroužanja i vojne opreme Republike Srpske. Na sjednici Suda zakazanoj za tri dana nema Ademovićeve apelacije.

Povezani članci