Politika

OPET VRI U MOSTARU: SDA ruši odnose u Trojki, ali i u HNS-u

SDP je odbio inicijativu HDZ-a da danas zajedno sjedu za sto sa SDA kako bi se dogovorila nova većina u HNK. Iz HDZ-a ne misle odustati iako bi mogli poremetiti odnose u Hrvatskom narodnom saboru ukoliko HDZ 1990 ne bude dio vlasti.

Nakon odbijenice SDP-a, inicijator sastanka, Ludvig Letica, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH, najavio je kako će pokušati kroz dva odvojena bilateralna sastanka, jednim sa SDP-om, drugim sa SDA, ipak nešto izvući iz cijele priče. Tom prilikom pojasnio je i zašto se želi praviti vlast s ove dvije stranke.

- Sa SDA iz razloga što imaju većinu u klubu i što treba zadržati poštivanje načela legitimiteta, jer ipak imaju 7 ruku u skupštini, a s druge strane, s obzirom na kapacitet, SDP je okosnica Trojke. Mi pregovaramo o tome da se posloži vlada na način koji će biti funkcionalan, brz i kojim će svi biti zadovoljni. HDZ se trudi dinamizirati procese, da se razgovara svaki dan i što prije nađe rješenje”.

Plan HDZ-a je da oni dobiju premijera i šest ministara, a da SDP i SDA podijele šest resora rezervisanih za bošnjačku kvotu što je sigurno dodatni problem za SDP koji je multietnička partija. HDZ ima 11 zastupnika, SDA 7, a SDP tri, dovoljno za dvotrećinsku većinu.

Iz kombinacija za uspostavu vlasti u samom početku ispali su HRS i DF koji su poručili kako u formiranju većine neće sudjelovati. Iz HRS-a su to poručili odmah nakon prvog kruga pregovora, dok su DF-ovci nakon naredbe Predsjedništva iz Sarajeva odustali od kombinacije koja je bila najbliža realizaciji vlasti: HDZ, HDZ 1990, SDP, NiP i DF. Bila bi to prva vlast bez SDA u povijesti ovog kantona.

Nakon što se HDZ okrenuo starim partnerima iz SDA ostaje pitanje može li to uticati na odnose u HNS-u gdje su zajedno sa HDZ-om 1990 koji je jasno stavio do znanja da ne želi formirati vlast koja bi bila mimo volje partnera sa Zapada.Problema ima i u redovima Trojke.

“Očekujem od HDZ-a da se javi nakon tog sastanka, da vidimo što je bilo. Ispada da im je SDA i važnija i bliža od 90-ke”, poručio je kratko Cvitanović.

Iz stranke Narod i pravda najavljeno je kako će sa SDP-om prekinuti sve odnose ukoliko podrže “oživljavanje ortačke družine koja je opustošila Hercegovinu u proteklih trideset godina”

Jedna od opcija je da vlast u HNK nametne Visoki predstavnik u BiH.

 

Povezani članci