Politika

OHR NASIKIRAO HNS: Strah da Izborni zakon ide na čekanje, najava još veće krize

"Večernjak" piše kako je delegacija nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor razgovarala sa zvaničnicima OHR-a, te zaključila kako je OHR posve odustao od interveniranja u Izborni zakon.

"To praktično znači da će presuda 'Ljubić' ostati neprovedena, što cijeli izborni proces potpuno dovodi u pitanje i kompromitira ga do kraja, posebno jer neće biti zagarantiran izbor legitimnih političkih predstavnika kako se to izričito traži presudom", piše Večernji list.

List navodi da su HNS-ovi predstavnici u razgovoru sa zvaničnicima OHR-a na ekspertskoj razini insistirali da se barem pri izboru predsjednika Federacije BiH osigura da tri petine svakoga kluba u Domu naroda nominiraju kandidate. Tako se osigurava nemogućnost brojnijih naroda, u ovom slučaju Bošnjaka, da izbace Hrvate iz vlasti i time izazovu najtežu krizu u zemlji rušenjem Daytonskog sporazuma. 

S druge strane, piše list blizak HDZ-u, otvara se iznimna protočnost u donošenju odluka ovoga doma i otvara potreba za sklapanje širokih koalicija. U ovom slučaju tri petine od 17 je 11 izaslanika za predlaganje predsjednika Federacije BiH, drugi krug devet, a treći pak krug trećina Kluba. 

List dalje navodi da je HNS-ova delegacija izrazila teško razočaranje u slučaju da se presuda "Ljubić" ostavi po strani.  

"U slučaju da se bude išlo na kozmetičku promjenu podizanja sa 6 na 7 izaslanika koji su ključni za izbor izvršne vlasti, to bi značilo da se Bošnjacima nudi mogućnost da već na ovim izborima dođu i do toga broja. Na onima za četiri godine to bi sigurno bio slučaj. Kada bi to bio slučaj, OHR ne bi uopće smio umanjivati prava Hrvata na drugim mjestima u Ustavu", piše mostarski dnevnik blizak HDZ-u Dragana Čovića. 

List navodi da se prema originalnom dokumentu OHR-a, vitalni interes reducira se za 80-90%, dok se predsjedniku Federacije oduzima jedna od dviju ovlasti koje ima (izbor vlade, izbor sudija – novim prijedlogom ako nema suglasnosti s potpredsjednicima, što preuzima Dom naroda). 

"Jedina mogućnost za budućnost BiH, a napose odnose Hrvata i Bošnjaka jest da se posve onemoguće bošnjačke političke stranke da Hrvate izbace iz Federacije. Samo tako može doći do promjene narativa u Sarajevu koje je trenutačno mrzilački usmjereno prema Hrvatima", piše Večernji list. 

U slučaju minimalističkih popravki u centralnoj Bosni, ali čak i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nastavili bi se pokušaji koji se svode na uspostavu bošnjačke državice. Svaki izbori do sada doslovno su se održavali na strahu – hoće li Hrvati sudjelovati u vlasti ili neće. To mora jednom zauvijek prestati, inače hrvatsko-bošnjački sukob neće biti zatvoren, a što želi ponajprije SAD, zaključuje mostarski dnevnik. 

Povezani članci