Politika

KO IZDA - IZDA: Oštar duel bivših stranačkih kolega, preletači odlučuju o vlasti

Bitka za vlast u FBiH trenutno je najzanimljivija i najneizvjesnija politička borba u BiH.Osmorka je pobijedila SDA u Domu naroda FBiH, primjenom koncepta volje većine u odnosu na volju konstitutivnih naroda. Poletjele su otrovne strijelice s obje strane,a posebno je interesantan duel predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića i članice Predsjedništva SDA Aide Obuće oko preletača.

- Ne možete se pozivati na volju birača kad ste volju PDA birača ukrali tako što ste “završili” Šilju i Jakuba u TK, a Muju u Posavini i tako na silu i novac dobili dva mandata u klubu Bošnjaka. Volju birača Naroda i pravde u BPK oteli ste tako što ste “završili” Nijaza i ukrali mandat za Aidu u klubu Bošnjaka, poručio je nakon sjednice Doma naroda FBiH Konaković.

Za Obuću ovo je pokušaj "narodnog pravednika" da okrene temu s važnih stvari u BiH. Njen stav je da su Konakovićeve optužbe neosnovane što se najbolje vidi na primjeru BPK Goražde gdje je samo u roku od godinu dana Nijaz Musić u očima Konakovića prošaoput od hrabrog pravednika do čovjeka za odstrjel.

.Ukoliko ćemo se voditi sličnom argumentacijom možemo komotno reći: “završiš Čamparu, Zvizdića, Okerića, Mekića, Vretu, Junuzović-Kaljić, Bunića, Hasanovića, Babićku, Selimbegovića, Vukadina itd. a pričaš o legitimitetu.” Naravno da nećemo, ali hoćemo se zapitati postoji li ijedan član Naroda i pravde da je produkt te stranke, napisala je Obuća.

Nije se zaustavila samo na ovome.

- Stvarno političko stanje koje je produkt “osmorke” izgleda ovako: U Vlada Zeničko - dobojskog kantona je bošnjačko ministarstvo, kako izvještava TV HZHB, “ustupljeno” u koalicionim pregovorima za participaciju u Vladi Posavskog kantona;Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je “očišćeno” od Bošnjaka;Ministar iz reda Bošnjaka u Vijeću ministara je prvi put u historiji zaslugom osmorke predan bliskim saradnicima SNSD za poziciju Edina Forte;Kao kruna svega navedenog ukinuta je volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda.Dalje neću govoriti, ostavljam građanima da donesu presudu, istakla je Obuća.

Konakoviću sud naroda o SDA ne treba. Njihovu legitimnost vidi isključivo u krađi volje birača čime je povećan broj delegata SDA u Domu naroda F BiH.

- To vam se ne zove legitimitet, to vam je lopovluk, kriminal, politička trgovina i korupcija. Kradjama ste sa realnih 6/7 navukli na svojih 9, kupili i ukrali još 3 u TK, BPK i Posavini, DF vam dao 1 i imate 13.Samo ste potvrdili da ste legitiman predstavnik otimačine, kriminala, ucjena i kupovine.U tome zaista nemate premca, šampioni ste i van granica BiH.

Povezani članci