Politika

NOVE PARTIJE U BIH NA VIDIKU: Turbulencije i lijevo i desno, u igri poznata imena

Ime jednog čovjeka već odavno se spominje u pričama o formiranju nove stranke.

Piše: ASIM BALIČEVIĆ

Ne, nije to Šemsudin Mehmedović SDA-ov visoki funkcioner koji već godinama neuspješno bije bitku sa predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem. Već sada je jasno da su nove šanse da Mehmedović zasjedne na tron najveće bošnjačke stranke jednako skoro nikakve. Ovog puta Izetbegović je odlučio da ga sumnjivim metodama eliminira već u kvalifikacijama.

Zbog toga otvorena je opcija da Mehmedović koji baš i ne podnosi autoritete osnuje novu političku stranku.

Već dugo se špekulira da bi tim putem mogao krenuti i SDP-ov Denis Bećirović kojem je 11 političkih opcija što su ga dovele u fotelju državnog Predsjedništva stvorilo izvrsnu marketinšku osnovu ako se odluči na taj korak.

Da Bećirović ne pripada socijaldemokratskoj ideji, već godinama tvrdi akademik Slavo Kukić. 

"Denis Bećirović koji je potpredsjednik SDP-a nikada nije bio na predsjedništvu SDP-a, on se na izvjestan način distancira. U zadnjih 5 godina on sve više djeluje kao Bošnjak, kao etnopolitičar. Među svojim savjetnicima u kabinetu, on nema niti jednog nebošnjaka", tvrdi Kukić. 

Već dugo odnosom prema njemu u SDP-u je nezadovoljan i Irfan Čengić koji je na dobrom putu da preuzme poziciju načelnika općine Stari Grad u Sarajevu. Za mnoge je simptomatično da mu je SDA za protukandidata isturila Dženan Selimbegovića koji osim da je Bakirov potrčko nema baš puno referenci, osim da je sklon vrijeđanju žena, posebno novinarki. Ukoliko pobijedi na predstojećim vanrednim izborima u Starom gradu Čengić će dodatno povećati svoju popularnost posebno kod desno orijentiranih birača kakvih je najviše u ovoj općini.

"Pa u utrci za načelnika Starog Grada, Čengić zvanično ne dobiva podršku predsjednika SDP-a, ali mu je pruža lider DF-a, Željko Komšić. Za brojne nelogično, ali i više nego dovoljan povod za priču da ni Čengićeva sudbina više nije u SDP-u. I da nije jedini", dodaje Kukić.

Značajan otklon od socijaldemokratskih vrijednosti jasno je vidljiv i kod gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, a i nju su mediji dovodili u vezu s mogućim osnivanjem nove stranke predvođene ljudima iz SDP-a. 

Posljednja dešavanja u SDA su razbuktala maštu, pa se pominje i mogućnost da s Bećirovićem pod ruku krene i Mehmedović, ali tu ostaje problem jakog ega koji je izražen kod obojice.

Da potencijala na političkoj sceni za nove stranke ima svakodnevno nam pokazuju brojni preletači koji politiku vide kao priliku za zadovoljavanje ličnih interesa.Zato su vlade nestabilne.

BiH kao jedna od najbogatijih zemalja po političkim strankama očito je, postat će još bogatija. No za koliko njih, jednu - Mehmedovićevu, drugu - Bećirovićevu, ili možda zajedničku, još ne znamo. No znamo, saglasni su politolozi u svijetu, da je masa stranaka u političkoj areni jedan od najsigurnijih indikatora političke nestabilnosti jednog društva.

U međuvremenu iz Tuzle je stigla vijest da Socijaldemokrate napušta njihov osnivač Enver Bijedić. Bez nove stranke politička penzija mu je zagarantovana jer u SDP-u baš nisu raspoloženi da ga vrate pod svoje okrilje.

Povezani članci