Politika

NOVE BLOKADE: Ministar finansija BiH ljut na kolege

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je da na narednoj sjednici, ako bude prisutan, neće predložiti nijednu tačku dnevnog reda zbog onih koji uslovljavaju, a time i koče realizaciju projekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

- Moguće je da čak neću ni prisustvovati sjednici Vijeća ministara zbog političkih uslovljavanja kojima se koče značajni projekti, rekao je Amidžić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je pojasnio da ovo ministarstvo, kao i svako drugo za Vijeće ministara priprema materijale kada se za to steknu zakonski preduslovi.

 - Šest kreditnih zaduženja ili grantova je na pretprošloj sjednici Vijeća ministara BiH steklo zakonske preduslove da se nađe na sjednici i da dobije potvrdu, naveo je Amidžić.

Amidžić je napomenuo da su se od tih šest projekata četiri odnosila na FBiH, a dva na Republiku Srpsku - naučnotehnološki park u Banjoj Luci i izgradnja ili proširenje studentskog doma u Foči i dodao da ova dva projekta finansira jedan fond iz Saudijske Arabije.

- Na kolegijumu je rečeno da četiri projekta mogu biti potvrđena na bazi njihove političke odluke, a ova dva ne mogu jer čekaju neki deseti projekat vezan za Sarajevo koji će se pojaviti za šest mjeseci, objasnio je Amidžić. 

Amidžić je naglasio da je na sjednici povukao sve tačke i da nisu prošla ni spomenuta četiri projekta za FBiH, jer su na kolegijumu skinuta dva projekta vezana za RS.

- Ili ćemo raditi kako je definisano poslovnikom i zakonima ili ovako dalje neće moći. Sazvana je sjednica Vijeća ministara BiH na čijem dnevnom redu su opet bila samo spomenuta četiri projekta za FBiH, na koju, naravno, nisam otišao, rekao je Amidžić. 

Povezani članci