Politika

NOVE BLOKADE IZ RS-a: EU put na čekanju, Dodik ide do kraja

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Nacrt zakona o sudovima BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Bilo je predviđeno da nacrt ovog zakona bude razmatran na prošlosedmičnoj sjednici Vijeća ministara, ali je skinut s dnevnog reda.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je nakon te sjednice izjavio da usaglašavanja o tom zakonu još traju, te da postoje dileme oko nadležnosti.

Ocijenio je da je ovo jako važan zakon i da nisu spremni na njegovo usvajanje sve dok u detalje ne definiraju da li je ta nadležnost ekvivalent ili je proširena "i da li je još uvijek funkcionalna kad je riječ o počinjenim krivičnim djelima u oba entiteta“.

Vijeće ministara BiH bi danas trebalo razmatrati Prijedlog odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Kabinet predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o imenovanju bh. koordinatora i zamjenika koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) za period 2023.- 2027. godine, kao i Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Srbija za period 2021-2027. godina između Evropske unije i BiH i Vlade Republike Srbije.

Pred državnim ministrima bi se, između ostalog, trebala naći i Informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - juni 2023. godine u BiH, kao i Prijedlog Srednjoročnog programa rada Vijeća ministara BiH 2024 - 2026. godina.

Jučer je nakon sastanka u Banjaluci Dodik najavio da neće biti usvojen nijedan zakon na državnoj razini dok se ne ispune njegovi zahtjevi.

“Pitanje koje je za nas najvažnije jeste pitanje Zakona o Ustavnom sudu BiH i u tom kontekstu sva kretanja u Vijeću ministara će biti posvećena tom kontekstu. Neće biti odlučivanja niti o bilo kom zakonu ukoliko zakon o Ustavnom sudu BiH koji tretira između ostalog pitanje stranaca, ne bude definisan”, kazao je funkcioner SNSD-a i ministira u Vijeću ministara BiH Staša Košarac u obraćanju medijima nakon sastanka u Banjoj Luci.

Nakon što je Košarac završio, Dodik je prišao pred mikrofon iako sljedeće pitanje nije bilo za njege, i rekao:

“Da ne bude samo špekulacija, Staša je veoma precizno rekao, dok ne dođe zakon o Ustavnom sudu BiH na Vijeće ministara BiH, neće se odlučivati o drugim zakonima, možda će se donijeti neke mjere koje su operativne, ali zakon nijedan iz bilo koje oblasti neće proći”, rekao je Dodik i tako najavio blokadu Vijeća ministara.

Malo kasnije, Dodik je rekao i ovo:

“Nikakve blokade nema, niti kome šta prijetimo”.

Povezani članci