Politika

MUP RS ODGOVORIO SCHMIDTU: Neka pita Sattlera je li sigurno

Visoki predstavnik u Bih Christian Schmidt ne odlazak u Banja Luku opravdao je navodnim informacijama da je bio spreman napad na njega. Ministar unutrašnjih poslova ovog entiteta Siniša Karan ga je demantovao.

Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječiti moj dolazak. Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, da li bilo ko osim u Banjoj Luci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali.

Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Mudro sam djelovao - poručio je Schmidt.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Кaran izjavio je  da je posljednja izjava Schmidtao navodnim barikadama u RS-u koje su trebale spriječiti njegov dolazak u isto vrijeme smiješna i tragična, jer još jednom govori o njegovom integritetu, odnosno volji da na lažima i manipulacijama kreira svoje djelovanje u ovoj zemlji.

Prostom oku svakog građanina i posjetioca koji ovih dana boravi na području RS-a jasno je da nema nikakvih barikada, a to Schmidtu može i da potvrdi Johan Sattler, ambasador EU koji je upravo juče boravio na području Teslića i Prnjavora", rekao je Кaran.

Prema njegovom riječima, obustava saobraćaja na području Banjaluke zbog koncerta koji se organizuje danas u Banjaluci povodom Dana srpskog jedinstva i zastave je odobrena od Administrativne službe grada još 8. septembra, tako da su stvarno besmislena i potpuno skaradna njegova objašnjenja i poređenja.

"Schmidtiu  je jasno da MUP RS-a, kao i druge policijske agencije u zemlji, još od prošle sedmice raspolažu operativnim saznanjima da bi u slučaju njegovog dolaska na područje RS-a moglo doći do okupljanja većeg broja građana, te je u strahu od suočavanja sa licem naroda koji ne prašta, ipak odlučio da ne dođe", istakao je Кaran.

Schmidt je poručio da će sigurno doći u Banja Luku.

- Nadležan sam za cijelu Bosnu i Hercegovinu- kazao je.

 On je  kazao da se ne osjeća kao kukavica što jučer nije otišao u Banja Luku te da se osjeća mudrijim od Milorada Dodika.

- Nije riječ o tome ko je pobjednik i ko je pobijeđeni već ima li BiH budućnost kao zajednička država. Svi koji komentarišu trebaju jasno znati da će u narednom periodu biti vrlo nezgodna situacija za Dodika jer napada Dayton. Budimo mirni i staloženi. Neću se uplitati u svaku glupu djetinjariju i igru. Neću vam pokazati karte, ali sve su opcije na stolu. Ovo nije fudbalska igra, ja radim vrlo promišljeno. Dodik misli da svi moraju igrati kako on svira. Misli da je riječ samo o njemu- kazao je, između ostalog, Schmidt.

Povezani članci