Politika

NIŠTA OD SVEGA: Opozicija spasila Nešića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. 

Protiv smjene Nešića glasalo je 14  zastupnika, za smjenu je bilo 25, i jedan suzdržan. Postojala je opšta, ali ne i entitetska većina.

Za smjenu je bilo 23 zastupnika iz FBiH dok su 4 bila protiv, a protiv smjene je bilo 10 zastupnika iz RS i 2 protiv. Protiv smjene Nešića su bili zastupnici SDS-a i PDP-a.
nes.jpg

Predlagači smjene su bili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Predlagači su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Istakli su da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke traume najvišeg intenziteta".

Povezani članci