Politika

NEMA ŠALE SA SKANDINAVCIMA: Orban u velikim problemima, osveta se servira hladna

Takozvani članak 7. Lisabonskog ugovora - "ustava" EU - naziva se "nuklearnim dugmetom" EU i najozbiljnija je sankcija koja se može upotrijebiti protiv vlastitih članica.

Ako Europski parlament odluči pokrenuti postupak prema članku 7 protiv Mađarske, ta bi zemlja u konačnici mogla biti isključena iz odluka u Vijeću ministara. Upravo je Orbánova uporna sabotaža zajedničkih napora Unije da podrži Ukrajinu, kao i njegov pokušaj blokiranja članstva Švedske u NATO-u, ono što je natjeralo nekoliko čelnika EU da zveckaju sankcijama.

Procurio je dopis o tome kako će EU ugušiti mađarsko gospodarstvo ako Viktor Orbán ponovno blokira pomoć Ukrajini na summitu u četvrtak izazvao je gnjev u Budimpešti. Ovdje se prijetnje EU-a nazivaju "ucjenom". Ali Orbán je sam osramotio Mađarsku. Upravo su on i njegova vlada u listopadu zaustavili paket pomoći EU Ukrajini od 50 milijardi eura. On i njegova vlada su ti koji su dva jezika govorili o članstvu Švedske u NATO-u.

Mađarski premijer Viktor Orbán mogao bi biti isključen iz odluka u Vijeću ministara EU. Orbán NATO i Šveđane smatra budalama. Orbán kaže da će pregovarati sa Šveđanima, kao da su procesi u NATO-u i EU-u oblik političke baze. Taktika Viktora Orbána cijelo je vrijeme bila staviti pravo veta na vagu kako bi se cjenkao s EU-om. Nije usamljen u tome, ali niti jedan šef vlade nije tako besramno koristio moć da trenira i sabotira odluke EU.

Kada Orbán govori o "ucjenama", govori stručnjak. Uvelike je uspio pritisnuti Bruxelles da isplati sredstva koja je EU uskratila jer je Orbánova vlada uvela čitav niz neliberalnih i antidemokratskih zakona. „Reforme“ koje su samo namjeravale preuzeti veću kontrolu nad sudovima i medijima. Zbog pravila koja favoriziraju vladajuću stranku u tisku, koja ograničavaju mogućnost kritike vlasti i koja u nekim slučajevima proglašavaju kaznenim djelom misliti bilo što osim Viktora Orbána, aktualni je režim nanio veliku štetu demokraciji. Proces koji je upravo suprotan strategiji i željenom kursu EU u Europi. 

Oporba u Mađarskoj zalaže se za vanredni sastanak na kojem bi se razmatrala švedska prijava za članstvo u NATO-u. Razumljivo je da EU sada želi jednom zauvijek stati na noge vis-à-vis Orbána. Istodobno, prestroge reakcije mogu imati neželjene posljedice.

Gušenje mađarskog gospodarstva na načine koji teže pogađaju građane nego elitu samo će ojačati premijerovu nacionalnu konzervativnu retoriku i pridonijeti daljnjoj polarizaciji u već podijeljenoj zemlji. Istovremeno, očito je da je Viktor Orbán prešao granicu koja mora izazvati neku vrstu reakcije EU. Postupanje neće samo oblikovati odnos Unije s Mađarskom, već će također postaviti presedan za to kako će se EU nositi sa sličnim situacijama u budućnosti. EU mora pokazati da stoji ujedinjena u obrani svojih vrijednosti i načela, čak i ako to znači donošenje teških odluka protiv jedne od vlastitih država članica.

Povezani članci