Politika

NEMA OTIMANJA DRŽAVNE ZEMLJE: Dodik ne može krčmiti Jahorinu, niti Nikšić Vareš

Po principu "kadija te tuži, kadija ti sudi", nove odluke Ustavnog suda.

- Bez srpskih sudija odlučuju po zahtjevima političkog Sarajeva i osporavaju zakone koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske. Da li po zahtjevu ili želji i nalogu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i hrvatskog člana Željka Komšića, 11 poslanika Parlamentarne skupštine i pet delegata Doma naroda presuđuju o imovini Srpske?- isgtiće se u medijima RS-a

Ustavni sud BiH je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, jer je to u skladu sa relevantnim odredbama Ustava BiH u isključivoj nadležnosti BiH - saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

I tu izvještaju o donesenim odlukama protiv interesa Republike Srpske nije kraj, a ni osporavanju njene imovine. Privremenom mjerom krnji Ustavni sud BiH obustavlja primjenu Odluke o prodaji zemljišta na Jahorini koje je prema mišljenju institucija RS-a u njihovom vlasništvu. Ova mjera, kako navode, važiće dok ne donesu konačnu odluku. Ustavni sud BiH godinama prekoračuje svoja ovlašćenja i sam stvara pravne norme, kažu pravni stručnjaci iz RS-a.

Profesor međunarodnog prava Radomir Lukić kaže da su u članu 3 Ustava opisane nadležnosti BiH .

- Od 10 odnosno 11 nadležnosti, 11 govori o promjeni Ustava, nijedna od tih nadležnosti nije posvećena uređenju imovine, svojine, a ne državne svojine - ističe Lukić.

Pravnik i novi glasnogovornik Milorada Dodika Ognjen Tadić naglašava da Ustavni sud BiH ruši Ustav, što je pokazala i ova sjednica.

- Tako sve što su juče uradili sa imovinom, sa drugim zakonima za ocjenu ustavnosti i apelacijama, nije ništa drugo nego kršenje Ustava, jer ovakav Ustavni sud ne može da vrši nadležnosti koje su utvrđene Ustavom BiH - kaže Tadić.

Osporavanjem odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina na Јahorini pokušava se slabljenje ekonomije i privrede RS, smatra Milorad Kojić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Prodajom određenih lokacija otvaraju se novi turistički potencijali od kojih Republika Srpska ubire prihode, građani ostvaruju pravo na penziju, na osiguranje i sva Ustavom zagarantovana prava - navodi Kojić.

Mediji u RS ipak priznaju da je van snage stavljena i o odluka Vlade FBiH o promjeni namjene šumskog zemljišta u Varešu. Zahtjev za osporavanje podnio je Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine. I to nije jedini njegov zahtjev. Ademović je osporavao Zakon o prozivodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj, a sud to potvrdio.

Sudije Ustavnog suda BiH, kako navode, zabrinute za funkcionisanje ove pravosudne insitutucije, odlučile su da do izbora novog kolege, funkciju obavlja dotadašnji sudija bez obzira što mu je istekao mandat.

- Јoš jednom se pokazalo da niko ne ruši BiH, bolje od krnjeg Ustavnog suda BiH. Činjenica da su odlučili da na neustan način sebi produže mandate preko starosne granice sasvim jasno govori šta oni misle o Ustavu i koliko su i do sada poštovali ustavnost ove zemlje - naglašava Tadić.

Lukić navodi da promjena pravila i utvrđivanje nove norme koja omogućava produžavanje mandata sudijama znači praktično uvođenje vanrednog stanja, jer promjena Ustava, mimo načina na koji je učinjena, je uvođenje vanrednog i vanustavnog stanja.

Tako bi po novim pravilima Seadi palavrić, koja je izabrana za novu predsjednicu Ustavnog suda BiH, umjesto u penziju u novembru nakon navršenih 70 godina, mandat mogao biti produžen do izbora novog sudije. Bez obzira što bi sudije zadržale funkciju nakon prelaska starosne granice zadržavali bi i sve druge privilegije. Prema svemu sudeći, sve u cilju da funkcioniše ova pravosudna institucija, pa i krnjem sastavu.