Politika

NEMA NADE IZ VLADE: Neoporeziva pomoć radnicima na čekanju

Vlada Federacije nije donijela novu uredbu o isplati neoporezive pomoći radnicima u iznosu od 2.520 maraka, a sada je pitanje hoće li je i kada donijeti.Federalni ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) naveo je u odgovoru federalnom zastupniku Admiru Čavaliću (SBiH) da je uredba o isplati pomoći poslodavaca radnicima bila temporalnog karaktera i prestala je važiti sa 30. junom.

- Vlada Federacije BiH će razmotriti mogućnost donošenja nove uredbe o isplati pomoći poslodavca i ukoliko se ona donese, bila bi dio seta fiskalnih mjera koje kroz svoje programe rada planira provesti Vlada FBiH od čega posebno ističemo nove zakone o doprinosima i porezu na dohodak i predmetno treba promatrati u cjelokupnom kontekstu mjera koje provodi Vlada FBiH - naveo je Kraljević.

Međutim, u odgovoru se ne spominju nikakvi rokovi do kada bi pomenuti zakoni trebali biti usvojeni. Treba podsjetiti da je Čavalić prošlog mjeseca dobio odgovor federalnog premijera Nermina Nikšiča (SDP) o statusu seta fiskalnih zakona, a prema kratkom odgovoru jasno je da se ti zakoni još neko vrijeme neće naći u proceduri.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izrazio je prije nekoliko dana nadu da će Vlada uredbu donijeti ove sedmice.  

- Uredba još nije donesena. Dobili smo obećanje od Vlade FBiH da će biti usvojena još prošle sedmice, ali eto nije. Očekujemo ove sedmice. Duboko se nadamo da će iz Vlade ispoštovati obećanje koje su dali - kazao je Smailbegović.  

Zamjenik premijera Vojin Mijatović ranije je najavljivao minimalnu plaću od 1.000 maraka od  1. januara 2024., ali ni to se nije dogodilo.

Umjesto toga usvojena je uredbao o isplati neoporezive pomoći radnicima, a do  danas nije poznato koliko je poslodavaca iskoristilo tu mogućnost i da li su uopće isplatili određeni iznos.

Povezani članci