Politika

NELJUDI, ZLOTVORI, NIŠTARIJE: Sramni potez državnih ministara iz reda srpskog naroda

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na izvanrednoj telefonskoj sjednici nije imalo kvoruma za rad i odlučivanje za donošenje odluke o proglašenju 8. 10. 2024. godine danom žalosti u Bosni i Hercegovini, zbog tragičnog stradanja stanovnika Bosne i Hercegovine koji su izgubili živote uslijed katastrofalnih poplava i klizišta.

Za donošenje odluke bilo je sedam glasova, dok tri člana Vijeća ministara BiH nisu glasovala, saopćeno je iz VMBiH.

Za ovu odluku nisu glasali ministri iz bh. entiteta Reublika Srpska.

Ovo je još jedan dokaz da ministri iz RS-a na svaki način derogiraju državu.

Dok Nenad Nešić obilazi pogođena područja, Dodik odobrava sredstva, proglašavaju Dan žalosti u RS, na sjednici Vijeća ministara pokazuju svoje pravo lice.

Radi se upravo o onima poput Dodika koji je prije nekoliko godina odbio dati saglasnost za angažovanje helikoptera za gašenje požara iznad Donje Jablanice.

Podsjetimo, Republika Srpska je proglasila Dan žalosti u ovom entitetu, koji je u utorak, 8. oktobra.

Da Dodiku i ministrima iz RS-a ništa nije sveto, svjedoči i pranje savjesti predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika. Naime, kako je Ljudski.ba već pisao Dodik je pokušao oprati savjest šaljući pomoć poplavljenim područjima i proglašavajući Dan žalosti, svega nekoliko dana nakon poplava koje su odlijele ljudske živote.

Upravo je Dodik blokirao donošenje odluke na državnoj razini o jedinstvenom broju za uzbunjivanje i spašavanje čije uvođenje kao jedan od uvjeta traži EU kako bi započeli pregovore s EU.

Da su stanovnici Donje Jablanice, Konjica i Fojnice dobili obavijest na mobilne telefone o elementarnoj nepogodi možda bi danas bilo manje žrtava.

 

Povezani članci