Politika

NEKOM RAT, NEKOM BRAT: Vuković neće BiH kao privatnu državu plemenskih poglavica

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Banja Luka Alkesandar Vuković zna kakvu BiH ne želi i nastavlja bitku za građansko društvo.Etnički homogene države nigdje nemaju budućnost, a naročito separacija na tri cjeline kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini gdje se sve čini da se plemensko-nacionalno stanovništvo grupiše na jedno mjesto.Ratna dešavanja su napravila preduslove za pražnjenje teritorija, po tadašnjem kriterijumu, od nepoželjnih naroda.

Tako je ratno profiterstvo dobilo svoj kontinuititet, ali samo u drugom obliku i formi.Ukratko rečeno, ekstremna pljačka i bogaćenje političkih elita se i dalje odvija pod okriljem navodne odbrane jednog naroda od drugog.

Sve to prati bolesna i izopačena retorika, bolje rečeno morbidna neurolingvistika, jezički poremećaj na prizivanju krvi.Frustrirani i marginizovani u prošlom sistemu, uz surovo odsustvo racia, te zatečeni mogućnostima koje nose okolnosti "nekome rat, a nekome brat" , plemenske poglavice su nosioci ovih ksenofobičnih političkih platformi.

Zbog toga su ove isforsirane elite zaljubljene i zaluđene u torovsku ograđenost, te preferiraju autoritarnu vladavinu i kult uzdignutog vođe.Održivost ovakvog stanja prati radikalni etatizam, nacionalistička nacionalizacija svega, od toponima do administracije.

Tačnije rečeno, što je država- to je privatno!Zato je koncept građanske države i društva najveći neprijatelj ovom destruktivnom rosteru koji maksimalno zloupotrebljava fiktivnu sinonimizaciju građansko-unitarno kroz tobože preglasavanja većine (naroda) nad manjinom.

Zbog toga, uspostavljanje politička doktrina i filozofija koja baštini građanske vrijednosti je jedina opcija koja može zaustaviti sunovrat i dalje pustošenje svih resursa ovog prostora.U protivnom, odlazak uslovno domicilnih će se nastaviti, a onima koji su već otišli će ostati samo nostalgija koju će biološki sat do kraja iskorijeniti.Izabrali smo put kojim se teže i rjeđe ide, ali je jedini ispravan!

Povezani članci