Politika

NEIZVJESNO U HRVATSKOJ: HDZ pobjednik izbora, ali ne mora biti dio vlasti

Za većinu u saboru stranka mora imati 76 mandata i gotovo je nemoguće sada prognozirati tko bi mogao sastaviti vladu. Nitko nema većinu za sastavljanje vlade. Moguća je i SDP-ova i HDZ-ova vlada.

Obrađeno je 99,61 posto biračkih mjesta. Preko noći HDZ je dobio još jedan mandat i sada ima 61. Taj mandat izgubio je IDS, koji sada ima dva. Drugih promjena nije bilo. SDP ima 42 mandata, Demokratski front 14, Mostova koalicija 11 i Možemo 10.

Peđa Grbin oglasio se na Facebooku.

"Drage građanke i građani, hvala vam što ste u velikom broju iskoristili svoje biračko pravo. Rezultati izbora su pokazali da želite promjenu. U idućim danima potrebni su nam politička mudrost i strpljenje. Borba za bolju Hrvatsku se nastavlja", napisao je.

HDZ je relativni pobjednik izbora i gotovo sigurno će biti u boljoj prilici da sastavi novu vladu. Andrej Plenković je u pobjedničkom govoru rekao da HDZ mora hitno formirati vladu i sabor te je na suradnju pozvao "stranke koje nisu isključive".

- Vodit ćemo računa o interesima hrvatske države, a jedan je ključan interes. Čuvanje stabilnosti i hitno formiranje sabora i vlade, samo tako u ovim okolnostima u kojima se Europa i svijet nalaze možemo zajamčiti socijalnu sigurnost za hrvatske građane. Vrijeme je pobjede i slavlja, predlažem da se malo i zabavimo. I da već od sutra krenemo u nove zadaće u interesu hrvatskog naroda i države, rekao je Plenković.

Kako stvari stoje, a s obzirom na broj osvojenih mandata, najrealnija se u tom scenariju čini  manjinska vlada na čelu s SDP-om i partnerima, koju bi podržavali Most i Možemo. Oni zajedno s Fokusom, NPS-om i IDS-om trenutno imaju 69 mandata, a s 8 manjinskih zastupnika to je 77 ruku, što je dovoljno za sastavljanje vlade.

Tu koaliciju, prema trenutnim izjavama, nisu odbacili ni SDP ni Most, čiji je predsjednik Božo Petrov rekao da je vrijeme za micanje HDZ-a s vlasti. Peđa Grbin poručio je da "nije gotovo" te da kreću u razgovore za sastavljanje vlade sa Zoranom Milanovićem kao kandidatom.

Treba navesti kako ta koalicija nije ideološki bliska te bi vjerojatno bila nestabilna s obzirom na samu prirodu manjinske vlade, u kojoj je svaka odluka podložna konsenzusu svih aktera, dakle, i SDP-a, i Možemo, i Mosta.

Ako bi se SDP odlučio za koaliciju s DP-om, koji ne želi da s njima budu Možemo i SDSS, SDP bi morao skupiti sve one koji su prešli izborni prag, uključujući Most, te barem tri zastupnika manjina. U tom slučaju imali bi većinu od 76 zastupnika. Sastavljanje ni većinske ni manjinske vlade u tom scenariju nije realno jer DP nije pokazivao namjere u tom smjeru, a i Most ne gleda blagonaklono na DP.

Ivan Anušić je otkrio u izbornoj noći kako mu suradnja njegovog HDZ-a s DP-om nije nezamisliva. 

“Sve to još uvijek nije dovoljno točno. Bit će izgleda nešto slabiji rezultat, teško ćemo dogurati do 66, ali nama je ovo zadovoljavajuće. Razgovarat će se s kim se razgovaralo i dosad”, kaže Anušić.

Most jasno poručuje kako s HDZ-om neće. “Most je to jasno komunicirao, ali i mi smo to komunicirali da mi s njima nećemo. Kad govorimo o DP-u, nisam čuo njihove izjave. Oni će odlučiti pod kojima uvjetima žele s nama u koaliciju, ti razgovori će se voditi na razini dva predsjednika stranke. To je sve što mogu reći”, kaže.

Povezani članci