Politika

MILETIĆ KVARI PLAN HDZ-a: Hoće glasove Osmorke iako im delegati nisu "legitimni"

HDZ-ov Tomislav martinović je zakazivanjem sjednice Doma naroda F BiH za danas i definitivno pokrenuo proceduru konačne uspostave vlasti u F BiH, ali i na državnom nivou kroz delegiranje kandidata za Dom naroda BiH. Interesantno je HDZ račluna na glasove Osmorke, iako mediji pod njegovom kontrolom Hrvate iz njihovih redova smatraju nelegitimnim.

- Ja sam uvjeren da ćemo sa sutrašnjoj sjednici konstituirati Dom naroda Federacije BiH, da ćemo za predsjednika Doma naroda ponovno imati Tomislava Martinovića, a vidjet ćemo kako će kolege Srbi i Bošnjaci popuniti Dom naroda. Očekujem imenovanje kolegija i nekih komisija, te otvaranje procedure izbora predsjednika Federacije BiH i njegovih zamjenika, odnosno izbora delegata za Dom naroda BiH, istako je sinoć predsjednik HDZ Dragan Čović.

Kandidat SDA za Dom naroda BiH Safet Softić optužio je Trojku da planira HDZ-u isporučiti četvrtog delegata u Dom naroda BiH.

Ukoliko to zaista urade, a uzimajući u obzir da je SDP već isporučio SNSD-u četvrtog izaslanika u Domu naroda, HDZBiH i SNSD će imati potpunu kontrolu u procesu donošenja odluka”, kazao je Softić.

Pozvao je stranke “Trojke” da odustanu od ove, kako kaže, opasne namjere koja će “predsjednike tih stranaka možda dovesti u ministarske fotelje, ali će državu Bosnu i Hercegovinu dovesti u milost i nemilost SNSD-a i HDZ-a”.

Čović nije krio da očekuje četri delegata od kojih je jedno mjesto rezervisao za sebe.

Interesantno je da mediji pod njegovom kontrolom one koji bi trebali glasati za HDZ-ovu listu smatraju nelegitimnim. Prema njihovom pisanju čak 35 delegata u Domu naroda F BiH nisu legitimni predstavnici naroda. Pri tome se misli i na pet dleegata u Klubu Hrvata, a to su:Tanja Šantić (NES), Silvija Banović (NiP)
Marina Mujkanović (SDP), Berina Fejzić (BNS), Damir Marjanović (Za nove generacije).

Planove HDZ-u može pomrsiti kandidatura Zlatka Miletića iz Novih generacija koji može biti izabran glasovima predstavnika Osmorke. Problem je što NIP, ali i SDP kalkulišu po tom pitanju.

Najviše nelegitimnih je prema hrvatskim medijima u Klubu Srba gdje ipak i oni imaju svoje delegate. Ono što bi trebalo zabrinuti Visokog predstavnika, ali i Našu stranku su poruke s hrvatske strane da Ostali ne bi trebali biti u Domu naroda F BiH jer nisu konstitutivni narod.

Povezani članci