Politika

MIJATOVIĆ PRESTIGAO NEŠIĆA: BiH zastava u RS-u snažnija od sablje

Prema najnovijim i još nepotvrđenim rezultatima Općih izbora u BiH potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda prestigao predsjednika DNS-a Nenada Nešića. Ovaj rezultat pokazuje da treći put u RS-u ipak nije rezervisan za nacionalizam već za građansku političku priču.

Sablja i Marš na Drinu iz spota za predsjedničku kampanju neće pomoći Nenadu Nešiću da se pozicionira kao treći politički put u RS-u. Radikalizam i nacionalizam su čini se dovoljno potrošili SNSD Milorada Dodika i opozicija okupljena oko SDS i PDP-a.

Trenutno Mijatović ima 36.293 glasa, a Nešić 34.498. Razlika nije velika u brojevima, ali je ovo ogroman uspjeh građanske priče s kojom se potpredsjednik SDP-a predstavio građanima RS-a. Pokazalo se ipak da je zastava BiH koju je Mijatović ponosno nosio po Banja Luci ipak draža većem broju građana RS-a nego sablja.

Zlobnici će reći da su kod Mijatovića sve glasovi Bošnjaka što se objektivnom analizom lako može pobiti. Svi koji su bili bolje upućeni u izborni proces sjetiće se napada na Mijatovića iz Sarajeva od strane političkih opcija koje su navijale za predsjednika SDS-a Mirka Šarovića sugerišući Bošnjacima da glasaju za njega. Pred kraj predizborne kampanje u tu priču su su se uključili i brojni imami iz RS-a što je sigurno Mijatoviću oduzelo najmanje 10.000 glasova.

S druge strane podaci da je Milorad Dodik i njegov SNSD pobjeđivao na biračkim odborima gdje u velikoj većini glasaju Bošnjaci ide u prilog tome .Osim toga Mijatović u ovom trenutku ima oko 10.000 glasova više nego svi bošnjački kandidati za potpredsjednika RS-a, a njegov rezultat je veći i od broja glasova koji je dobio Pokret za državu koji ipak nisu čisto bošnjački. Na listi Pokreta za državu bili su Srbi i Hrvati koji nisu osvojili mali broj glasova.

To nas vraća na priču da "političko Sarajevo" kako ga zovu srpske nacionalističke politike iz RS-a još uvijek nije evoluiralo kako bi se BiH riješila podjele u torove. Lažne patriote i politike koje sebe vole da zovu probosanskim još uvijek su samo zagledane u budžetske kase Federacije BiH i većinskih bošnjačkih kantona u kojima stanuju samozvane građanske stranke od kojih mnoge ne postoje niti su imale namjeru građansku priču širiti na RS.

Zato Pokret za Državu treba da postane projekat koji će djelovati na prostoru cijele BiH jer je pokazao da slabe okovi podjela i narativ mržnje koju šire politike navikle da profitiraju na strahu naroda jednih od drugih. Treći politički put u RS-u je stasao, a da to nije Nešićev DNS pokazuje i podatak da Pokret za Državu uz sve opstrukcije iz Sarajeva ima značajno više glasova od ove stranke. Da nije bilo izdaje pozicionirali bi se odmah iza tri vodeće partije u RS-u. Bosna se ipak brani iz RS-a.

 

Povezani članci