Politika

MESIĆA ZA PREDSJEDNIKA: U Zagrebu primaju Čovića koji pleše argentinski tango sa Dodikom, a on odlazi u Beograd

"U BiH imate jedne koji tvrde da je Dodik lider Srba. On nije lider Srba. Da je Čović lider Hrvata. Nije. Oni su predstavnici BiH, samo iz različitih naroda", kazao je za N1 Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske.

“Da bi izbjegli bilo kakvu situaciju da dođe do rata na prostoru bivše Jugoslavije, moraju postojati oni koji će poslati jasne poruke Zagrebu i Beogradu. Šta kaže Zagreb, oni primaju Čovića koji pleše argentinski tango sa Dodikom i primaju ga kao predstavnika hrvatskog naroda. Dodik odlazi u Beograd, primljen uz sve počasti ali koga on predstavlja? Oni vode politike Zagreba i Beograda. To je tako jasno, Čović ide na proslavu Dana kojeg je Ustavni sud zabranio. To je dovoljno. Taj dan nema nikakve veze sa RS, to je dan kada je počelo rušenje BiH“.

“Kada se Tuđman vratio sa razgovora sa Miloševićem u Karađorđevu, rekao je da mu nudi banovinske granice iz 1939. plus Cazin, Kladušu i Bihać. Sjećate se da je “Babo” proglasio SAO Krajinu? Sve je to bilo sinhronizirano. Ljudi misle da se trebaju u BiH dogovoriti, kada bi se oni mogli dogovoriti, dogovorili bi. Ne može podržavati Zagreb onoga ko razara BiH, kao ni Beograd“, kazao je Mesić.

“Na sceni su još oni koji su pozdravljali dogovor Tuđmana i Miloševića o podjeli BiH. Nakon svega što je poduzimala međunarodna zajednica, neko i dalje misli da može uzeti od BiH nešto što bi zadovoljilo ne znam koga”.

Ko su ti ljudi? Ko je taj “netko”?

“Svi oni koji se kunu da nastavljaju Tuđmanovu politiku. Ja sam krenuo u de-tuđmanizaciju, smatrao sam da je važno za nas i za ovaj prostor. Dio te politike je preuzeo i Sanader, ali je imao druge probleme“.

“Ukrajina je jedan veliki vojni poligon. Takav poligon je bio samo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Na tom poligonu se isprobava oružje koje je bilo na funkciji. Vodi se rat na distancu, dronovima, teškom artiljerijom, dalekometnim topovima. Više je ginulo u Bosni dnevno, nego što sada u Ukrajini pogine za mjesec dana. To je rat na distancu, ali dokle će biti?“, kaže Mesić.

Povezani članci