Politika

MEHMEDOVIĆ ZATRESAO BIH: U zraku je treći entitet, koja je uloga Schmidta i SDA

Državni zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović večeras je iznio razmišljanje o mogužem erazvoju događaja ako se blokira uspostava vlasti u F BiH. Njegov stav prenosimo u cijelosti.

U „zraku“ je treći entitet Šta je scenarij ako ne bude saglasnosti Lende za Vladu Federacije odnosno ako Stojanović i Bradara ne pristanu na Lendin prijedlog?

Schmidt je onda prisiljen da interveniše. A šta ako Schmidt ne interveniše? Mislim da se tu onda krije najveća opasnost. Ustavni slom F BiH?

Onda tek počinje „igranka“, samo ne znam je li je priželjkuju svi ili samo neki!

Ako Lendo ne da saglasnost i ako po tom Schmidt ne interveniše – slijedi: HNS će reći da je sve dio plana da se Hrvatima onemogući sudjelovanje u vlasti na federalnom nivou i da je u pitanju rušenje uređenja Federacije prema Washingtonskom i Daytonskom sporazumu i prislna izmjena Daytona. Čović i HNS mogu izaći u javnost i reći da se povlače iz vlasti na federalnom nivou i osnivaju privremenu hrvatsku samoupravu u kantonima sa hrvatskom većinom te da traže od međunarodne zajednice da im dopusti samoorganiziranje jer oni ne mogu biti žrtve rušenja ustavnog poretka FBiH.

Federacija više ne postoji – de facto, imamo novo stanje na terenu. Učinili smo sve da se dođe do rješenja, ali očito da to nije moguće i mi smo natjerani na ovaj potez.

Obzirom da ne snosimo nikakvu krivicu, tražimo ovaj put jasnu podršku OHR-a i PIC-a kako bi spriječili plan da se onemogući Hrvatima učešće u vlasti Federacije jer očito da je to cilj.

Pitanje sliedi: Ko bi sve bio odgovoran za ovaj mogući scenarij? I  koga bi međunarodna zajednica okrivila da je raznio Federaciju?! Odgovor je jasan...kriva je SDA, što bi bilo opravdanje za njenu dalju destrukciju i eliminaciju iz svih političkih procesa! Da li će se desiti ovaj mogući scenario, mnogo zavisi od REŽISERA!
 

Povezani članci