Politika

OD SCHMIDTA DO CIK-a: Država se lutrijom kroji, cirkus ipak nije otišao iz grada

Izbori u BiH završit će kako su i počeli. Proces koji je kompromitovan prvo odlukama Visokog predstavnika, zatim brojnim nelogičnostima u brojanju glasova završit će lutrijom.

Piše: ERNAD METAJ          (Ljudski.ba)

Cirkus ipak nije otišao iz grada, kao što je to z Balaševićevoj pjesmi. Nove pajace narod nije našao lako, neke od njih će "čarobnjak" izvući iz šešira. Flamingosi bi u svojoj pjesmi rekli: "Život je lutrija, i lopov i sudija, šta češ dobiti, to se zove sudbina, nema tu pomoći i niko nije kriv, zato zapjevaj, budi sretan dok si živ".

Da budemo pošteni, građanima nije do pjesme. Domaći političari sa svom međunarodnom svitom, i jedni i drugi dobro preplaćeni za ono što ne rade obesmislili su sve, pa i izbore, zakucavajući još jedan ekser u mrtvački kovčeg davno skovan za demokratiju u BiH.

Danas će CIK iz Šešira odrediti nedostajuće delegate u Dom naroda FBiH iz HNK i SBK. Biraju se Hrvati i Srbi. Rječnikom onih koji vole igre na sreću ovo je po dobitku ipak samo redovno kolo, na ono vanredno kada se na lutriji najviše dobija još malo ćemo sačekati. 

Ako pretvorimo u novac ova lutrija ipak sa sobom nosi milionski dobitak, samo ne za gladni puk. Nekoliko stotina hiljada maraka u džep će strpati sretnici čije ime izvuče CIK. Posebna je ovo lutrija u kojoj narod plaća da bi dobio one koji će mu sutra krojiti sudbinu. Ruku je narodu u džep dublje zavukao Visoki predstavnik Christian Schmidt proširujući Dom naroda FBiH što je bar prema onome što sada gledamo donijelo samo cirkus umjesto demokratije.

Volju naroda kroje kuglice.

Ma sve je bilo samo fol. Sve je to samo jeftin trik. I sve te maske kriju bol i neki sasvim drugi lik, rekao bi Balašević.

Pravo uzbuđenje tek nam slijedi. Novogodišnji džek pot na ovim izborima je Bošnjak iz Livna, ali i peti delegat iz RS-a za Dom naroda BiH. Bošnjak će odrediti može li SDA imati potrebnu većinu u Klubu Bošnjaka koja bi mogla zakomplikovati uspostavu dogovorene vlasti Osmorke i HDZ-a u FBiH.

Došli smo dotle i da se krst različito tumači. Srbin iz šešira će odrediti konačnu Dodikovu moć na državnom nivou. Voljom CIK-a zbog koje im je SNSD podnio krivične prijave šešir će odlučiti hoće li Dodik imati četvrtog delegata, a time i mogućnost da blokira procese i ucjenjuje partnere.

Kocka je bačena, gubitnik je i prije nego što se kocka konačno otkotrlja određen. Narod je dobio dovoljno igre, hljeb je ipak poskupio. Demokratija je svedena na kockarski čin u kojem je ulog ni manje ni više država. Cirkus ipak ne odlazi iz našeg grada. Pajaci su uglavnom isti, samo su uloge nešto drugačije. 

"Život je lutrija, i lopov i sudija, šta češ dobiti, to se zove sudbina, nema tu pomoći i niko nije kriv, zato zapjevaj, budi sretan dok si živ".