Politika

KRENULO JE: CIK BiH donio važnu odluku, rampa za zločinca Šešelja

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je za Lokalne izbore 2024. godine zaprimila ukupno 122 prijave političkih stranaka, od kojih je 117 zvanično ovjereno.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić je na pres-konferenciji u Sarajevu kazala da su primili i 238 prijava za ovjeru nezavisnih kandidata, od kojih su 146 uspješno ovjerili, uključujući i 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Navela je da je od 55 stranaka čija je ovjera odbijena, njih 10 uložilo žalbu, a Sud je sve odluke Centralne izborne komisije potvrdio.

Skrenula je pažnju na dva karakteristična predmeta kod ovjere političkih subjekata. Prvi je predmet političke stranke SDS - Srpske demokratske stranke, koja nije podnijela broj računa za finansiranje izborne kampanje, kao ostalih 117 stranaka.

- Međutim, još jedan predmet zaslužuje pažnju. Srpska radikalna stranka - dr. Vojislav Šešelj je, po mišljenju Centralne izborne komisije, trebala otkloniti nedostatke koji se tiču naziva stranke. S obzirom na to da smo na sjednici CIK-a i na našim kolegijima raspravljajući o ovom predmetu, zaključili da se ovdje u nazivu stranke glorificira presuđeni ratni zločinac, tražili smo od ove stranke da u roku od dva dana otkloni nedostatak, a to je da samo u izborne svrhe ukloni ime dr. Vojislav Šešelj iz naziva te stranke. Politička stranka je postupila u skladu sa nalogom CIK-a BiH i na izborima će nastupiti kao SRS - Srpska radikalna stranka - navela je Hadžiabdić.

CIK BiH je primio i 59 prijava za ovjeru koalicija i devet prijava za liste nezavisnih kandidata i sve su ovjerene.

- Tako da će se za ove izbore na glasačkom listiću, ako budu imali ovjerene kandidatske liste, naći ukupno 300 političkih subjekata. Iako ovaj broj može djelovati velik, definitivno se broj ovjerenih političkih subjekata u BiH smanjuje - kazala je Hadžiabdić.

Podsjetila je da su 2020. na izborima imali 574 politička subjekta, 2016. na lokalnim izborima 451 subjekt, 2012. je bilo 383 i 2008. je 414.

- Sada bi trebali da imamo 300, od toga 113 političkih stranaka, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 59 koalicija i devet lista nezavisnih kandidata - precizirala je Hadžiabdić.

Napomenula je da danas počinje proces podnošenja kandidatskih listi koji će trajati sve do 8. jula 2024. u 16 sati. Podnošenje kandidatskih listi se obavlja putem online portala e-izbori.

Predsjednica CIK-a BiH je govorila i o preuranjenoj kampanji, te istaknula da Centralna izborna komisija reaguje na sva kršenja izbornog zakona kada je u pitanju ova odredba.

- Reagujemo, osim po prijavi, i po službenoj dužnosti. Određeni politički subjekti su već sankcionisani. Tolerancija na kršenje odredbi Izbornog zakona neće biti. Nastavit ćemo, u skladu sa zakonom, da reagujemo na sva moguća kršenja - naglasila je Hadžiabdić.

Napomenula je da je od dana raspisivanja izbora pa zaključno sa 24. junom, CIK BiH kao prvostepeni organ zaprimio ukupno 37 prigovora. Od toga se 15 odnosi na preuranjenu kampanju, 18 na zloupotrebu javnih resursa, dva na plaćenu izbornu kampanju, jedan na govor mržnje i jedan je prigovor na rad općinske izborne komisije.

Hadžiabdić je navela da je u toku javni konkurs za imenovanje predsjednika, odnosno zamjenika predsjednika biračkih odbora i otvoren je do 28. juna 2024. godine. Do danas je prijavljeno 7.600 kandidata.

- Također smo započeli sa provedbom edukacije za birače koji privremeno žive u inostranstvu. Državljani BiH koji su van zemlje mogu ostvariti svoje biračko pravo putem pošte ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u kojima bude osigurano glasanje. Rok za registraciju birača ističe 23. jula. U ovom momentu imamo 11.630 otvorenih naloga za registraciju, znači podnesenih prijava, a od toga uslove za glasanje izvan BiH trenutno ispunjava 8.470 birača - podaci su koje je iznijela Hadžiabdić.

Također je kazala da je kompanija CPA, nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva za učešće u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci za štampanje i pakovanje glasačkih listića za lokalne izbore, zadovoljila potrebne uslove i kvalificirala se za dalje faze pregovora. Ova kompanija će biti pozvana da u drugoj fazi postupka, početkom naredne sedmice, dostavi početnu ponudu, nakon toga u trećoj fazi konačnu ponudu prema zahtjevima iz tenderske dokumentacije, ponudu za proizvodnju glasačkih listića.

Hadžiabdić je informirala novinare i da će CIK BiH organizirati žrijebanje za dodjelu mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak 1. jula, o čemu će se detaljnije odlučivati na sutrašnjoj sjednici CIK-a.

Na kraju je pozvala sve birače da provjere rok važenja ličnih dokumenata, te da ih blagovremeno zamijene kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo na dan izbora.

Član CIK-a BiH Željko Bakalar je kazao da je zabrinjavajući podatak, informacija koju su dobili u Agenciji za identifikacijske dokumente, da u ovom momentu, sa biračkog spiska koji broji negdje oko tri i pol miliona ljudi, imamo 163.036 osoba koji nemaju nijedan validan važeći dokument, a radi se o živim osobama, osobama koje se nalaze na središnjem biračkom popisu.

Povezani članci