Politika

KONAKOVIĆ ZABRINUO ČOVIĆA I DODIKA: Sluša li SAD, ili partnere u vlasti

Dan nakon što je iz Sarajeva ispratio evropske diplomate, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara i lider NIP-a Elmedin Konaković, za ponedjeljak je zakazao sastanak "Trojke" sa parlamentarnim strankama na nivou BiH. Tema su izmjene Ustava, da bi, kako je naveo, bila riješena ključna pretpostavka za izmjenu Izbornog zakona, a to je provođenje presuda međunarodnih sudova.

Konaković je tako ponovio stav američke Ambasade od prije dva dana da nisu dovoljne samo izmjene Izbornog zakona - BiH ne može u Evropsku uniju bez izmjene Ustava.

Za Republiku Srpsku, jedina šansa za evropski put BiH je dogovor iz Laktaša, sve ostalo predstavlja korak unazad.

Dogovor kuću gradi, a onaj postignut u Laktašima trebalo bi da gradi evropsku budućnost BiH. Na to je gostima iz Evropske unije na sastanku u Sarajevu ukazala srpski član Predsjedništva Željka Vvijanović. Od evropskih zvaničnika zatražila je da stave do znanja OHR-u i ambasadama koje uporno ruše unutrašnje dogovore da je važno da postoji domaći dogovor.

- Ukazala sam i na to da ukoliko opstane ovaj dogovor stranaka koje čine parlamentarnu većinu, a koji je postignut u Laktašima, onda ne treba da imamo pretjerane strahove - rekla je Cvijanovićeva.

Iz straha ili ne, samo dva dana nakon što je Dragan Čović uputio prijedlog izmjena Izbornog zakona, u koji je, kako je naveo, pretočio ono što je dogovoreno na sastanku u Laktašima, Konaković tvrdi - ništa nije utvrđeno, ništa nije usaglašeno. Zato saziva sastanak o izmjenama Ustava koje se tiču provođenja međunarodnih presuda.

- Za nas je to broj jedan prioritet i mora biti povezan sa drugim problemima. Pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je takođe imperativ, ali ja ga gledam mogućim samo u paketu sa ovim drugim izmjenama - kaže Konaković.

Upravo je na izmjene Ustava pozvala američka Ambasada u BiH. I to nekoliko sati nakon što je lider HDZ-a BiH Dragan Čović iznio prijedlog izmjena Izbornog zakona bez raspakivanja Ustava.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić kaže da je bilo očekivano da se lideri "Trojke" brzo oglase.

- Sada vidimo koga sluša, u ovom slučaju, prvenstveno, Dino Konaković - kaže Vulićeva.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac kaže da bi Konaković učinio korak unazad ukoliko bi proveo politiku američkog ambasadora Majkla Marfija.

- Mislim da je bazični poziv trebalo da bude na sporazumu iz Laktaša. Nisam siguran da će "Trojka" imati kapacitet da u potpunosti implementira taj sporazum iz Laktaša, jer su oni implementatori politika koje zagovaraju Kristijan Šmit i sam Marfi - kaže Košarac.

Za eventualni korak unazad Konaković već ima spreman spisak krivaca. I to onih koji ne traže ništa mimo prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska komisija.

- Ako sad HDZ kaže "nećemo usvojiti evropske zakone bez Izbornog zakona", HDZ blokira evropski BiH, a ja mislim da se to neće desiti. Ako sad Dodik kaže "bez odlaska stranih sudija nema evropskih zakona", Dodik je blokirao evropski put BiH. To je nelogično, neracionalno. I ja se nadam da se to neće desiti - kaže Konaković.

Košarac ističe da je dogovor iz Laktaša ozbiljna šansa za evropski put BiH i da bi svako napuštanje ovog dogovora predstavljalo nekoliko koraka unazad evropskog puta BiH.

Da je dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je postignut na nedavnom sastanku lidera HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a, jedini ispravan put i jedini način da se stabilizuje politička situacija u BiH, poručio je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Povezani članci