Politika

KONAKOVIĆ U ZAGREBU: Dobri dečko je dobro došao

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravit će u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj. Tijekom posjete Konakoviću će domaćin biti ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman. Susret Konakovića i Grlić Radmana planiran je za utorak, 21. veljače, a nakon susreta dvaju izaslanstava bit će upriličena tiskovna konferencija u 10.40 sati.

Konaković će se susrest i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. U poslijepodnevnim satima Konaković ima planiran susret s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

U okviru boravka šef bh. diplomacije posjetit će Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Zagrebu kao i Kulturno-informativni centar Veleposlanstva BiH i susresti se s predstavnicima bh. dijaspore.

Cilj posjete Konakovića je učvršćivanje i sveobuhvatno unaprjeđenje odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ovo je prvi službeni posjet ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Imenovanjem novog Vijeća ministara BiH oživile su potpuno zamrle diplomatske aktivnosti između dvije države, najviše zbog odluke iz Hrvatske kao izraz protesta zbog tvrdog stava prije svega člana Predsjedništva BiH Željke Komšića u vezi sa izmjenama Izbornog zakona u BiH. 

Poznato je da Konaković sa zahtjevima iz Hrvatske nema toliko problema, a već nakon preuzimanja funkcije imao je niz sastanaka sa lobistima HDZ-a u Briselu, a sa kolegom iz susjedne Hrvatske već je sjedio. Očito je odlazak u Zagreb već ranije pripremljen. 

Hrvatska euroiparlamentarka Željana Zovko ranije je javno poručila kako je "Konaković dobar dečko" i da će zastupati evropske, a ne iranske vrijednosti. Iz Hrvatske i dalje insistiraju na izmjeni Izbornog zakona u BiH po volji HDZ-a.

Povezani članci