Politika

KONAKOVIĆ IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA: Ko će smijeniti ambasadora u Srbiji?

Majke Srebrenice kritizirale su članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović zbog stava kojim je stala u zaštitu ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa.

On je, inače, poručio kako su studentice koje su veličale genocid i zbog toga izbačene s Univerziteta u Sarajevu samo iskazale stav. Dok dočekamo jednog predsjednika, stručne i kompetentne ambasadore, ostaju samo kritike i konsultacije o njihovim potezima i lojalnosti državi Bosni i Hercegovini.

Vranješ ne prestaje šokirati i nastavlja slijediti isključivo ideologiju i vladajuću politiku RS-a. Nakon zahvale Aleksandru Vulinu za pruženo utočište studenticama iz Istočnog Sarajeva, Vranješ nastavlja u istom tonu.

„General Mladić je heroj u Republici Srpskoj. Ti narativi koji su nametnuti od strane Haga nisu prihvaćeni u Republici Srpskoj. Naša djeca imaju potpuno drugačiji pogled na historiju i na rat. Za nas je Alija Izetbegović ratni zločinac. Znaju li to? Nama Hag nije morao to da presudi. Nama je Naser Orić ratni zločinac, ne treba nam Hag za to“.

Neprimjerene izjave još su bez konkretne sankcije u BiH. Za sada, reakciju je tražilo Predsjedništvo BiH. Istina, u krnjem sastavu, bez Željke Cvijanović. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović u zajedničkom dopisu od šefa bh. diplomatije Elmedina konakovića traže da djeluje.

„Nakon njegove medijske izjave za iskazivanje zahvalnosti istom zbog davanja stipendije dvjema studenticama, tražimo od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da ambasadora Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo kako bi objasnio svoje postupke“.

Konsultacije, ipak, nisu održane. Ministar Konaković odgovara pozivom da Predsjedništvo BiH treba smijeniti Vranješa.

„Podsjećam da je riječ o osobi koja je i ranije imala slične izjave. Glasali su za njegov izbor i, budući da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema nikakve nadležnosti kada je riječ o sankcijama prema ambasdorima, to mogu jedino članovi Predsjedništva kao kolektivni organ“.

Dok Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova međusobno prebacuju odgovornost, u Republici Srpskoj su ujedinjeni. Podrške ne manjka. Da Vranješ slijedi upute vladajuće politike u ovom entitetu, jasno je i iz poruke predsjednika RS-a Milorada Dodika.

„Pozvao sam ambasadora na konsultacije, meni se odazvao“.

Na potezu je Predsjedništvo BiH koje imenuje i smjenjuje ambasadore.

„Ne mogu dva člana Predsjedništva donijeti nikakvu odluku bez trećeg, srpskog člana Predsjedništva. To je propisano Ustavnom BiH. Onim istim Ustavom koji oni krše“, ističe Vranješ.

Vanjska politika nas u svijetu ne predstavlja jednim glasom i odražava unutrašnje neslaganje. Primjer ambasadora Vranješa jedan je u nizu. Iako zvanično predstavlja Bosnu i Hercegovinu, zastupa interese Republike Srpske. Kada stručni zamjene stranački podobne ambasadore, i BiH će ojačati rejting u međunarodnoj diplomatiji.

Šteta Bosni i Hercegovini je već nanesena, postavlja se pitanje ko uopće može i hoće smijeniti ambasadora Vranješa!?

Povezani članci