Politika

KOMŠIĆ PRELOMIO: Pokreće smjenu ambasadora BiH

Predsjednavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako ambasador Bojan Vujić sam treba podnijeti ostavku, u suprotnom pokrenuti ću proceduru smjene

 -Mislim da ambasador Vujić nakon ovakvih neistinitih i neutemeljenih izjava o svojoj zemlji, treba sam podnijeti ostavku.

U slučaju da to ne uradi sam, morati ćemo pokrenuti proceduru njegove smjene koju nažalost, vrlo vjerovatno, neće biti moguće izvesti zbog načina odlučivanja o ovakvim stvarima definisanim Ustavom BiH jer NSRS može oboriti odluku o smjeni Vujića koja bi bila donesena glaaanjem 2:1.

Vujić nije konsultovao ne samo mene nego i sigurno nije konsultovao ni gospodina Bećirovića ni ministra Konakovića, a sumnjam da je konsultovao i kabinet gospođe Cvijanović, kazao je Komšić.

Podsjetimo, ambasador BiH pri UN u Ženevi Bojan Vujić, kojeg je predložio lider SNSD-a Milorad Dodik, u skandaloznom obraćanju na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija rekao je da je "priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH".

Vujić je rekao da je došao na sjednicu 'kao predstavnik zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Europi'.

 

"Nažalost, čak i dok BiH radi ka pristupanju EU, zapadne vlade su primijetile da je ona i dalje ključni izvor terorističkih prijetnji. Na primjer, američki State Department je prošle godine napisao da, citiram, 'terorističke grupe nastavljaju s planiranjem mogućih napada u BiH'. Slično tome, prošlogodišnji izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa", rekao je Vujić.

Kaže da u BiH nije bilo smrtonosnih džihadističkih terorističkih napada, ali "glavni uticaj terorizma ukorijenjenog u BiH bio je izvan zemlje".

"Počinioci mnogih od najstrašnijih terorističkih napada poslednjih decenija imali su značajne veze sa BiH, uključujući napade 11. septembra u Sjedinjenim Državama, bombaški napad na voz u Madridu 2004. i napade u Parizu 2015. godine", naveo je Vujić sramoteći zemlju koju predstavlja dok je iznosio lažne i neutemeljene tvrdnje.

Povezani članci