Politika

KOMŠIĆ NIJE PROBLEM HRVATA: 195 naselja u Hrvatskoj bez stanovnika, nema ih ni u RS-u

Hrvatski premijer Andrej Plenković je priznao da su vlasti ove zemlje imale dogovore sa Visokim predstavnikomu BiH Christianom Schmidtom za izmjene Izbornog zakona u BiH. Sve se radi zbog navodnog straha od nestanka Hrvata, a što na najslikovitiji način demantuje popis stanovništva u toj zemlji koji otkriva svo licemjerje hrvatske politike.

U Hrvatskoj se Željko Komšić ne pita ništa. Uprkos tome broj Hrvata u susjednoj državi se konstantno smanjuje.Nedavno objavljeni popis stanovništva u Hrvatskoj, uz velik pad ukupnog broja stanovnika, otkrio je i da drastično raste broj naselja koja uopće nemaju stanovnika. Sada ih je čak 195.

Najlošije je u Primorsko-goranskoj županiji koja ima čak 54 opustošena naselja te u Karlovačkoj županiji u kojoj ih je 30. Po broju nenaseljenih mjesta slijede Požeško-slavonska i Istarska županija s 18 naselja u kojima nitko ne živi. Ima čak 1.878 mjesta s jednim do pedeset stanovnika.

Tužne i uznemiravajuće brojke

Gorski kotar, unatoč prirodnim ljepotama, gubi sve više stanovnika. Velika Lešnica je naselje u Hrvatskoj u sastavu Grada Delnica i prema posljednjem popisu stanovništva ima tek četiri stanovnika. No, to je ono što je na papiru, realna slika je drugačije, piše HRT.

U Velikoj Lešnici živi samo jedna osoba. To su tužne i uznemiravajuće brojke.

O tome hrvatski političari ne pričaju. Oni se radije bave Bosnom i Hercegovinom, a da se direktno miješaju u unutrašnje stvari susjeda potvrdio je Plenković na Twitteru.

“S visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerojatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH”, navodi se u tvitu. 

Za promjenu Scmidtovog raposloženja, kada je u pitanju “ispravljanje nepravdi prema Hrvatima u BiH” Plenković je direktno okrivio predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića.

“Naša politika je politika stvaranja saveznika, a politika nepametnog, destruktivnog i za Hrvate u BiH pogubnog gađenja visokog predstavnika koju je provodio predsjednik dovela je do toga da sada moramo apelirati na njega i na Općoj skupštini UN-a da donese ono što je htio”, rekao je Plenković.

Savezništva koje političari iz Hrvatske prave u BiH skupo su koštale Hrvate.Svjedoće to puste hrvatske kuće u RS-u, gdje se Komšić također ne pita ništa. Pita se Milorad Dodik, al njega brinu samo Hrvati iz F BiH, u RS-u ih ne želi, ili tek toliko da može sebi odane kadrove HDZ-a staviti u državne fotelje kako bi popunio nacionalnu kvotu.

Ne treba zaboraviti ni da je bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman imao pakt sa Slobodanom Miloševićem, a platili su ga Hrvati Posavine.

Povezani članci