Politika

KOMŠIĆ ALARMANTNO: Prekinuti praksu koju je uvela SDA

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentirao je za N1 jučerašnje informaciju da su vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP) i njezin koalicijski partner Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog zakona glavne opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP) da se masakr u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, ali i da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid.

On je odbacio ovu informaciju i kazao kako je Parlament Turske donio Deklaraciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Na pitanje zašto ne kritikuje SDA kao Trojku i zašto nije bio dio nove priče o novoj vlasti odgovorio je:

Pa oni su sada vlast. Nismo htjeli u tu priču jer mislimo da se previše popušta. Stalno se ide u rikverc. Rekao sam to Nikšiću. Vidjeli ste da Dodik križa šta može šta ne može.

I SDA je davala ustupke?

Jeste, SDA je bila spremna na razne ustupke. Meni je bitno da smo im bili teret da ne pristanu na Izborni zakon i da smo izgurali priču s NATO, da smo išli u MAP.

Zašto ste protiv imenovanja Vukoje u ustavni sud, jel' samo zbog kompetencije?

To je glavni razlog. Sudija Ustavnog suda BiH treba biti čovjek sa pravnički pedigreom, koji Vukoja nema. Nema ni godina za to, pitanje je da li ih imam i ja. Treba prekinuti praksu koju je uvela SDA sa imenovanjem Ćemana i Palavrić ljudi koji su došli iz stranke. Protiv toga sam govorio još dok sam bio u SDP. Budimo iskreni sudije iz RS nisu dolazile iz SNSD, nisu bili iz politike. Jednostavno postoje institucije u koje ne treba da se imenuju političari. Pitamo se zašto se Dodik ne procesuira a radimo to.

Jeste li u kontaktu sa Izetbegovićem? Viđate li se?

Slabo, posljednji put sam ga vidio na inauguraciji Erdogana.

Jučer se pojavila vijest kako je Erdoganova većina u turskom parlamentu odbila prijedlog zakona u Srebrenici?

Sve stranke u turskom parlamentu usvojile su deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici. Ono što se jučer dešavalo… to je kada se uzme informacija i stavi se u pogrešan kontekst. Predstavnici opozicije su mimo dnevnog reda tražili da se raspravlja o zakonu u genocidu u Srebrenici.

Niti ima zakona niti dnevnog reda. Parlament je to odbacio jer su se sve strane ranije odredile o genocidu u Srebrenici. Vrlo je interesantan izvor odakle je sve krenulo.

Mnogo puta ste kritikovali međunarodnu zajednicu?

Oni su licemjeri u međunarodnoj zajednici. Kad pričam s njima kažu mi sve da sam u pravu. Kažu da oni žive po tim načelima, a kad ih upitam mogu li i ja živjeti po istim načelima, oni mi odgovaraju da smo mi u drugim uslovima. Pa što nam ne pomognu da ih promijenimo.

Govorili ste ranije da je međunarodna zajednica imala namjeru da ukloni SDA?

Da, oni to nisu ni krili.

Povezani članci