Politika

KARIĆ NA STAZAMA "SUNET" POLITIKE: Pocrveniti neće ni od stida

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je živi dokaz da Visoki predstavnik u BiH ne razumije duh ove zemlje, niti umije i hoće razumjeti političke procese i pojedince koji ih kreiraju i diktiraju. Visoki predstavnik nam je jasan, kao i većini predstavnika međunarodne zajednice i interesnih lobija njemu je Karić nova nada politike BiH jer je kao i oni prije nje plitka, površna i populista, više nacionalista nego kosmopolita.

Piše: ERNAD METAJ

Benjaminu Karić od "normalnog" čovjeka, i "normalnog" razuma, a takvi su u BiH na žalost još uvijek u manjini, ne može odbraniti čak ni jasno politički opredjeljena  analitičarka Ivana Marić. SDP-ova mlada nada kako se predstavlja Karić barem do narednih izbora sahranjuje svaku šansu u uzdizanje Sarajeva u kosmopolitički centar i središte multikulturizma,  kakav bi zbog svoje tradicije trebao biti. Svojim potezima gradonačelnica nas uporno uvjerava da je ustvari potkapacitirana političarka koja vjeruje kako samo desno ideološki nastrojena može duže opstati na javnoj sceni. Tamo gdje je u tom pogledu stao SDA-ov "berberin" u čijoj porodičnoj tradiciji sunećenje zauzima važnu ulogu, nastavila je Karić koja nas svesrdno uvjerava da baklavu sigurno dobro zna praviti.

Za razliku od ostalih gradonačelnika i načelnika u BiH Karić iza sebe nema legitimitet volje naroda, izabrana je zahvaljujući "izdajnicima socijaldemokratskih vrijednosti" koji su rušeći ljudsku i političku gromadu Bogića Bogičevića otvorili put za promjenu koja to suštinski nije. Ovako, Sarajevo baš kao što jeste u glavama ideiološki desno orjentiranih ostaje samo još jedna bosanska kasaba koja "mora" zadržati duh otvorenog grada, a za to je bio potreban ideološki konvertit i homofob kakvim se Karić do sada predstavila.

Sad kad se navikla na udobnu fotelju gradonačelnice Karić je ponijela slava da samostalno određuje za što se može koristiti Vijećnica. Prvo je odbila Privrednu komoru Izraela da Vijećnicu oboje u obilježja svoje države, a zatim je odbila i organizatore Parade ponosa da Vijećnicu oboje u dugine boje. Ovim je Karićka još jednom "pozelenila" ne samo ideološki, već i organizacijski, iskazujući jasnu tendenciju za autokratijom.

Nije vijećnica privatna prćija, to bi Karićka trebala znati kada s osmjehom dopušta da se zgrada u kojoj stoluje boji turskom zastavom, ili obilježjima privatnih firmi. Zato je u pravu dr Dragan Stevanović koji je i sam dio Gradskog vijeća kada kaže da je politika ozbiljan posao, a ne ryaliti, te da se upišan budi ko sa djecom spava. Previše populizma u politici uz obilato korištenje društvenih mreža ,kad tad se osveti.

Iako pripadaju istooj političkoj stranci Stevanović i Karić ne dijele iste ideološke vrijednosti, niti pogled na funkcionisanje javne uprave. 

Vijećnica nije reklamni pano na kojem će se oglašavati ko stigne po principu "plati pa klati". Ako ćemo osvjetljavati Vijećnicu onda to mora biti izraz političkog stava Grada prema nekom događaju. Politički stav može utvrditi isključivo Gradsko vijeće na način utvrđen svojim Poslovnikom i niko drugi, kategoričan je Stevanović.

Gore od spornih odluka gradonačelnice je samo njeno opravdanje koje je iznijela za zahtjeve Privredne komore Izraela. Navodno traženo je da se pokrije ploča na Vijećnici na kojoj piše da su je zapalili srpski zločinci. To su  prema tvrdnjama Karić tražili Izraelci kako bi ugostili prijatelje iz SNSD-a koje natpis vrijeđa. Time Karić udara na "osjećaje" građana računajući da većina i dalje nije spremna na pomirenje u kojem se neće selektivno etiketiraju cijeli narodi. 

U protiuvnom Karić bi, kao političar budućnosti kako je nju i gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića nazvao Visoki predstavnik Christian Schmidt, imala snage obračunati se sa zločincima iz "svog" naroda. Spomen ploča ubijenim sarajevskim Srbima na Kazanima je poikazala da Karić ne gleda isto na zločine. Sve dok brani natpis na Vijećnici ona otvara put da su nevine ljude na Kazanima ubili bošnjački zločinci, ali i hrani Stanivukovićevo negiranje genocida u Srebrenici.

Sa duginim bojama, ili bez njih na Vijećnici, sa gradonačelnicom, ili bez nje, kao podrškom borbi za jednaka prava svakog pojedinca održavanje Parade ponosa u Sarajevu je odraz zvanične politike gradske uprave, ali i stranke koju Karić predstavlja. Ako Karić nije vidjela Paradu ponosa podržao je potpredsjednik Vlade F BiH i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović sloganom "Ista prava za sve građane naše zemlje!!!"

 

Povezani članci