Politika

JOŠ JEDAN NEŠIĆEV SKANDAL: Povratnike koristi za podizanje nacionalnih tenzija

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao je za Radio Republike Srpske ima informacije da su pojedini napadi na Bošnjake u Republici Srpskoj inscenirani i da je mnogo više napada na Srbe u Federaciji BiH. Njegova izjava sporna je s više aspekata.

Suprotno nazivu svoje funkcije Nešić svojim izjavama dodatno podiže tenzije u BiH, pri čemu sam ne nudi, a novinari lojalni vlasti u RS-u ne pitaju, ni jednu relevantnu činjenicu kojom bi potkrijepio svoje tvrdnje.

Imam informacije da su pojedine prijave na napade na Bošnjake u Republici Srpskoj organizovane i inscenirane da bi se podigla međunacionalna tenzija, kako bi iz toga profitirale određene političke grupacije - rekao je Nešić, komentarišući dnevni red sutrašnje hitne sjednice Predstavničkog doma PS BiH na kojoj će se raspravljati o tački pod nazivom "Učestali napadi na povratnike na području entiteta Republika Srpska", koju su predložili poslanici SDA i DF.

Ako već ministar sigurnosti ima informacije logično je pitanje zašto policijske agencije ne poduzimaju konkretne mjere da privedu i saslušaju lica koja navodnim isceniranim napadima podižu tenzije. Bilo bi potpuno očekivano da Nešić na odgovornost pozove policijeske službe koje nisu u stanju da adekvatno procesuiraju informacije s kojima raspolažu. Bilo bi logično novinarsko pitanje kako su onda uhapšeni pripadnici MUP-a RS koji su zlostavljali maloljetnog dječaka.

Ovako Nenad Nešić svcojim izjavama derogira poziciju koju obavlja jer je njegov posao da se svi građani u BiH osjećaju sigurno. Umjesto toga Nešić svojim nacionalističkim stavovima doprinosi nepovjerenju građana u institucije koje bi trebale da brinu o njihovoj sigurnosti. Pitanje je da li je neđiću uopšte stalo do sigurnosti u BiH, a samim tim i snažnijih i sposobnijih policijskih struktura. Kad bi bile takve možda Nešić ne bi bio ministar sigurnosti.

 

 

Povezani članci