Politika

IZBORI U HERCEGOVAČKOJ SDA: Mladi lavovi, ili iskusni alčaci

Nakon održanog Kongresa SDA BIH na kojem je, očekivano, za predsjednika ove stranke u narednom periodu reizabran Bakir Izetbegović, sa pažnjom se iščekuje nastavak unutarstranačkih izbora u Hercegovini.

Kao preduslov biranju gradskih i kantonalnih rukovodstava, proteklih dana, vrši se izbor u mjesnim odborima Stranke demokratske akcije.

Posebno je zanimljivo u Mostaru a od rezultata izbora za mjesne ogranke u ovom gradu, “u dobra doba” zavisi i rezultat izbora za Gradski odbor SDA ali i ishod u borbi za mjesto predsjednika Kantonalnog odbora SDA.

Dobro upućeni u unutarstranačka zbivanja u Mostaru, procjenjuju da sve konce u svojim rukama oko izbora novog rukovodstva SDA drže takozvani “mladi lavovi”, predvodnici nove generacije, iznikle unutar SDA, koja se pripremala sistematski za unutarstranačke izbore i na kojima je pokazala i pokazuje zavidno strateško poznavanje izbornih procesa unutar vlastite stranke.

Najzvučnije “perjanice” tog dijela SDA su, svakako, Adil Šuta i Džafer Alić, ministar finansija i predsjednik Skupštine HNK koji, osim stranačkih pozicija baštine i značajne političke funcije a Alić i unutar Islamske zajednice.

Prema dosadašnjem toku izbora za mjesne odbore SDA u Gradu Mostaru, izvjesno je da će ogromnu većinu predsjednika mjesnih odbora a posljedično i delegata na Izbornoj Skupštini SDA Mostara, kontrolirati upravo Šuta i Alić.

Sudbina Salema Marića a nakon toga i Edina Mušića, dakle, leži trenutno u rukama Adila Šute i Džafera Alića.

Iako i jedan i drugi (Marić i Mušić) vjeruju da su “mladi lavovi” uz njih, radi se samo o anesteziji koju su primili prije konačne operacije.

O ishodu te operacije je rano nagađati ali se zna da je Aljehinova odbrana koju igra velemajstor Šuta u ovoj partiji jača od bilo koje kombinacije koju mogu smisliti Marić i Mušić.

Povezani članci