Politika

HOĆE LI BAKIR BITI "GROBAR" BOSNE: SDA blokadom formiranja vlasti ugrožava kandidatski status BiH

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) potvrdila da će sa 13 delegata u Klubu bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, koliko ih ima nakon jučerašnjeg žrijeba u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, blokirati formiranje nove vlasti, u javnosti je otvoreno pitanje da li to znači i novu institucionalnu blokadu Federacije BiH.

Stručnjaci upozoravaju da izmjene Izbornog zakona, koje je nametnuo OHR, ne ostavljaju takvu mogućnost, a analitičari da bi SDA ušla u ogroman rizik ako blokadom dovede u pitanje kandidatski status zemlje. 

Nakon žrijebanja u Centralnoj izbornoj komisii Bosne i Hercegovine, potpuna kontrola u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije BiH učinila je realnim ranije najave Stranke demokratske akcije da će izborom potpredsjednika Federacije BiH iz svojih redova blokirati novu koaliciju HDZ-a BiH i "Osmorke" da formira vlast, ali i otvorila pitanje klizi li Federacija BiH u novu institucionalnu blokadu. Potpredsjednik SDA Adil Osmanović smatra da blokiranje formiranja vlasti nove većine nije opstrukcija i blokada institucija. 

"Neće Stranka demokratske akcije praviti bilo kakve opstrukcije, ali zaista cijenimo da se sve parlamentarne stranke u Federaciji Bosne i Hercegovine trebaju striktno pridržavati Ustava i zakona. Znamo da se prvo bira i predlaže predsjednik i potpredsjednici Federacije. Do sada je bilo uglavnom da ona parlamentarna većina, koja izabere predsjednika i potpredsjednike Federacije, to je većina koja poslije bira i Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju bi to bio jedan nonsens, koji bi mogao za sobom da povuče određene opstrukcije, otežavanja i tako dalje, ali što se tiče Stranke demokratske akcije, rekao sam, mi nikada sebi nećemo dozvoliti da kršimo Ustav i zakone, kako države Bosne i Hercegovine, tako i entiteta". 

Iz "Osmorke", međutim, tvrde da su poruke iz SDA puki politički blef u nastojanju da se održi na vlasti. Blokada SDA neće biti moguća, pojašnjava visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Zukan Helez. 

"Ukoliko se izabere iz SDA potpredsjednik Federacije i blokira se proces, to neće moći dugo trajati. Ukoliko oni budu blokirali, visoki predstavnik je, nametanjem ovih izmjena izbornog zakona, dužan da odblokira ovaj proces".

Projekt menadžer i pravni stručnjak Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović u izjavi za BHRT upozorava da izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije, koje je nametnuo OHR, ne ostavljaju mogućnost za takvu vrstu trajne blokade. 

"Izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije predvidjela je da oni koji imaju većinu u klubivima i pruža im se takva mogućnost da iz reda svakog konstitutivnog naroda i kluba tog naroda u Domu naroda predlože kandidate za predsjednika i potpredsjednike Federacije, oni to moraju uraditi putem liste sva tri kandidata. Bilo koji klub, koji ne predloži kandidate iz reda bilo kojeg naroda, takav proces može odugovlačiti najviše trideset dana, odnosno ako u roku od 30 dana nemate listu na kojoj su predložene sve tri ove pozicije, nakon tog roka uslov od jedanaest ruku smanjuje se na sedam ruku. Ovo s čim trenutno SDA raspolaže može usporiti proces za trideset dana, kada će početi teći novi rok, ali u okviru kojeg je potrebno sedam glasova u okviru svakog kluba da bi se nominovali kandidati za predsjednika i potpredsjednike Federacije".

Ova politički zapaljiva priča u osnovi se svodi na pitanje hoće li se Stranka demokratske akcije usuditi da blokadom uspostave vlasti rizikuje i ugrozi već izgledan kandidatski statrus Bosne i Hercegovine. Profesor sarajevskog Univeziteta i politički analitičar Enver Kazaz smatra da bi to bio izuzetan rizik za samu SDA:

"Vidim da većina komentatora, čak i političara, računa s jednom takvom mogućnošću. Vrlo je teško u ovom trenutku sa sigurnošću reći: da, SDA će blokirati formiranje vlasti u Federaciji. Treba imati u vidu da od toga velikim dijelom ovisi i davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini u ovom mjesecu. Od brzine formiranja vlasti bukvalno ovisi napredak Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji, tako da je to najveći mogući ulog. Na drugoj strani, tu je i visoki predstavnik sa bonskim ovlastima. Ako se SDA odluči za blokiranje formiranja vlasti u Federaciji, onda će ona biti izložena i velikom međunarodnom pritisku i pritisku znatnog dijela domaće javnosti i naći se u poziciji da bude označena jedinim blokatorom napretka Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji". 

Tumačenja su različita, a među njima je i ono da bi zbog blokade SDA moglo doći do situacije da sadašnji premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa svojim kabinetom i dalje ostane na vlasti i nastavi tehnički mandat. Iz određenih političkih krugova to je još prije tri sedmice nagovještavano kao cilj SDA u priči o formiranju vlasti nakon što je postala izgledna nova vladajuća koalicija bez te stranke.

Povezani članci