Politika

HELEZ PRIJETI, SRBI SE NE BOJE: Sporno prisustvo pripadnika OS BiH obilježavanju neustavnog praznika

Ministar odbrane BiH Zukan Helez zaprijetio je krivičnom odgovornošću pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva koji budu učestvovali u proslavi Dana Republike. Njegov zamjenik Aleksandar Goganović poručuje da ide na obilježavanje.

- Mi ćemo pratiti a ukoliko neko iz MO bude prisustvovao preduzećemo sve što predviđa zakon. Snosiće i krivičnu odgovornost, bićemo spremni da to uradimo - naglasio je Helez.

Kao zamjenik ministra odbrane Goganović kaže da će sa ostalim građanima prisustvovati obilježavanju Dana Republike u Banjaluci.

- Ne bojim se krivičnih prijava, slobodno kolega Helez može da pokreće protiv mene krivične prijave - istakao je Goganović.

Političari iz RS-a se pozivaju na oslobađajuću presudu u slučaju disciplinske odgovornosti pred troetničkim Vojno disciplinskim vijećem protiv pripadnika MO Slobodana Rudovića iz Sokoca koji je kažu ponosno koračao na neustavni dan RS-a.

- Njemu se stavlja na teret učešće na događajima i aktivnostima na kojima se negira ustavno uređenje i teritorijalni integritet BiH, međutim Vojno disciplinsko vijeće je donijelo odluku da je oslobođen odgovornosti i sam taj postupak je obustavljen - istakao je  advokat Slobodana Rudovića Siniša Mikić.

U međuvremenu Helez je poslkao poruku šta će se desiti ako dođe do pokušaja secesije.

- Ukoliko krene u to Milorad Dodik, ostvari što je najavio to je kraj Republike Srpske, ponavljam ukoliko to uradi to se ukida, vraćamo se na prethodni ustav BiH i nikada više neće biti uspostavljena Republika Srpska - istakao je Helez

IZ RS-a odgovor da im sudbinu neće krojiti bivši pripadnik Zelenih beretki.

- Ne mogu vjerovati da se nije oglasio i Ramo Isak uz Heleza da događaj bude potpuniji i duhovitiji. Vidite da tamo stalno stanuje potreba da se nekome nešto nameće, da nekome nešto oduzme, da se nekome nešto uzurpira, da se kreira država po njihovoj mjeri i nastoji izbrisati drugi identitet i nametnuti neki jedinstveni. Dakle to su u suštini prijetnje ma kako zvučale neozbiljno - naglasila je član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

A Isak se oglasio s tvrdnjom da je RS ništa i da će biti "oslobođena" za dva dana. Uz to najavio je kako će sve pohapsiti.

 

Povezani članci