Politika

HELEZ POTOPIO KONAKOVIĆA: Nije do Komšića, entitet ne može biti ispred države

Srbijanski policajci neće dolaziti na rad u BiH. Ovo je izjavio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. Krivac se traži u SDA i DF-u kojima je za raztliku od ministara Rame Isaka i Elmedina Konakovića za prtavo da ministar odbrane Zukan Helez. Nije sporan rad policijaca tokom turističke sezone, sporan je odnos Srbije prema državi BiH.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije neće dozvoliti nikome da traži u ovome izgovore za sukobe i pripreme za rat. Zato nećemo slati policajce u Republiku Srpsku, kako to ne bi bio vještački razlog za napade na Srbiju i srpski narod. Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju - rekao je Dačić.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez pozdravio je odluku ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića da povuče odluku o dolasku pripadnika MUP-a Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine.

- U slučaju kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, na način da naoružani pripadnici policije strane države ulaze na teritoriju i u pravni sistem BiH zatražio bih intrevenciju Komandanta EUFOR-a i predstavnika NATO štaba Sarajevo.

Pozvao je Dačića da Srbija sarađuje sa državom, a ne sa jednim entitetom.

Iz ovoga se jasno vidi da su SDA I DF bili u pravu upozoravajući da bi se ignorisanjem države moglo smatrati da Srbija želi izvršiti novu agresiju na BiH. Za razliku od Heleza šef BiH diplomatije Elmedin Konaković je zalutao u želji da brani političke partnere iz RS-a tvrdnjom da je Željko Komšić svojim potpisom davno dao saglasnost za ovakve stvari.

Konaković je ovim poikazao da ne čita ono o čemu priča, ali i da je zlonamjeran prema Komšiću koji za ratzliku od njega interes države nikada nije stavio ispred interesa svoje stranke.

U sporazumu iz 20120 godine nigdje nema Republike srpske niti te saradnje. Ovo je bio sporazum dvije države. Sporazum je jako dobar, i čak poželjan, te apsolutno nema mjesta za Konakovićeve optužbe.

Tadašnjim članovima Predsjedništva treba odat priznanje za ovo postignuće jer se desio sporazum dvije države, dok Trojka pušta policiju iz Srbije da šeta po državi BIH, a da se to uopšte ne spominje u sporazumu.

Obrukao se i Ramo Isak kojem je Hrvatska pokazala da za kršenje teritorijanog suvereniteta ne pomaže ni diplomatski pasoš. Tvrdnjom da je sve u redu da srbijanski policajci patroliraju po BiH bez odobrenja državnih institucija konačno je od omraženog lika u RS postao heroj RTRS-a.

Povezani članci