Politika

HDZ I SDA NE ŽURE: Čovića ne sluša HDZ 1990

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dalje je pat-pozicija u priči o formiranju vlasti. Većine još nema i sve je izglednije da se neće ništa riješiti do jeseni.

Iako je najavljivano za prethodnu sedmicu sjedanje za pregovarački stol na finalne razgovore predstavnika HDZ-a BiH (imaju 11 zastupnika) sa blokom koji najviše ima ruku uz njih, a to su SDA - NES (sedam plus jedan), to se nije desilo.

U ovom kantonu je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini za donošenje odluka, to jest 20 od 30 ruku zastupnika. Nedostaje im jedna ruka za odlučivanje, a problem je teško rješiv. Doduše, niti se HDZ-u niti SDA nešto pretjerano žuri, jer je svakako Vlada u tehničkom mandatu njihova.

Iz HDZ-a su se nadali da će imati podršku Devedesetke koja ima tri zastupnika, ali oni su za to da se “ispoštuje vertikala sukladno vlasti na nivou Federacije BiH”, što znači da su za većinu u kojoj nije SDA, već drugi blok - SDP (tri) i NiP (jedan zastupnik).

Za takvu većinu bila je potrebna podrška DF-a ili HRS-a koji imaju tri, odnosno dva zastupnika. Iz stranačkog vrha DF-a odlučili su da neće biti dio nove većine u HNK-u, a prema objašnjenju Stjepana Boškovića, predsjednika ŽO HDZ-a HNK-a, “predstavnici HRS-a kojima je na pregovorima krajem maja obećano sve što su tražili, kasnije su se povukli i nemaju kila da izbace SDA iz vlasti”.

Omer Hujdur, zastupnik NiP-a u kantonalnoj Skupštini, izjavio je da bi se narednih dana trebao održati sastanak na inicijativu čelnika Devedesetke. Na njemu bi predstavnici HDZ-a 1990, HRS-a, SDP-a i NiP-a pokušali približiti stavove i obezbijediti tako devet ruku u Skupštini koje bi sa članovima HDZ-a BiH činile buduću većinu.

- Teško ide. Vidjećemo. Šta se dešava u drugom bloku, ne znam i ne interesuje me. Ako mogu, nek’ formiraju većinu, kazao je Hujdur.

 

Povezani članci