Politika

HADŽIKADIĆ TONE SVE DUBLJE: Potrošio Arifagića i nije mu dosta

Platforma za progres se putem društvenih mreža oglasila povodom stavova koje je o njenoj politici u RS-u iznio potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. Skrivajući se iza imena Jusufa Arifagića kojeg Mijatović nije ni pomenuo iz ove stranke su tražili opravdanje jer su svojim djelovanjem mimo Pokreta za državu narušili jedinstvo jedine istinske multietničke priče u RS-u i oduzeli joj jedan mandat.

 Piše:BOGDAN BAUK

Mirsad Hadžikadić i njegova trabant stranka su koštale Pokret za državu još jednog mandata u NSRS, bolesna ambicija bez kapaciteta, nažalost koštaju sve nas, ali sva sreća ovaj izdajnički projekat prestaje da postoji i reći ću samo jedno, sram vas bilo, odlazite kao izdajnici! Vukanoviću, Lagumdžija, Čolpa, Marićka i ostali bolesnici, kao što se vidi moja kandidatura ni na koji način nije pomogla ni Miloradu Dodiku ni Željki Cvijanović da pobjede, vi ste lažovi i izvinite se građanima BiH što ste lagali.

Meni ne treba izvinjenje, jer meni ne predstavljate ništa, lažovi ste i plaćenici, postavlja se samo pitanje jeste li naplatili svoje usluge i od koga?, poručio je jučer Mijatović a što je prenio i Ljudski.ba.

Žalosno je, ako je i od Mirsada Hadžikadića da se skriva iza logoraša i njihove sudbine optužujući Mijatovića da su za njega povratnici i logoraši izdajnici, iako to nigdje nije rečeno. 

Iz Platforme za progres priznaju da su zbog ambicije da Arifagić bude kandidat Pokreta za državu u utrci za Predsjednika RS-a odustali od zajedničkog projekta okupljenog oko Pokreta za državu. Mijatoviću zamjeraju što je sa SDA utvrdio principe kreiranja kandidatskih listi po kojima 20 posto mjesta treba da pripadne onim strankama koje nemaju razvijenu infrastrukturu u RS-u.

- Na samom početku projekta zajedničkog nastupanja u Republici Srpskoj, Vojin Mijatović je nazvao Mirsada Hadžikadića i pozvao Platformu za progres da učestvuje u tom projektu, uz obećanje da će on i SDP podržati Jusufa Arifagića kao zajedničkog kandidata za potpredsjednika RS-a, onoga što će se kasnije nazvati Pokretom za državu. Mirsad Hadžikadić i Platforma za progres su prihvatili poziv i aktivno učestvovali u radu Pokreta za državu. Borili smo se za uspostavljanje zajedničkog programa djelovanja i nalaženje novih i najboljih ljudi za liste, onih koji stvarno i žive u Republici Srpskoj. Platforma za progres je čak administrativno podržavala prvih nekoliko sjednica Pokreta za državu. Stvari su se promijenile kada su Vojin Mijatović i SDP napravili dogovor sa SDA i promijenili pristup kreiranju kandidatskih listi. Po tom novom pristupu, samo stranke koje su učestvovale na prošlim izborima i imaju razvijenu organizaciju u Republici Srpskoj su mogle imati svoje kandidate na listama. Uz to, 50% mjesta je ostavljeno za SDA, 30% za SDP, a ostatak za ostale stranke učesnice u projektu. Kada je u pitanju kandidatura za potpredsjednika entiteta RS, ta uloga je pripala Senadu Bratiću, starom kadru SDA koji je već propustio mnoge prilike da zaštiti interese povratnika u Republici Srpskoj, navode iz Platforme za progres.

Rezultati s terena pokazuju da je takva politika imala svoje opravdanje, jer Platforma za progres i stranke okupljene oko Koalicije za državu nisu uspjele osvojiti dovoljno glasova za jedan mandat u NSRS. Da su njihovi glasovi bili pridruženi Pokretu za državu sada bi imali šest narodnih poslanika umjesto pet.

Ono što iz Platforme za progres svjesno prešućuju je činjenica da su u NSRS iz Pokreta za državu ušli kandidati iz četiri politička subjekta. S druge strane nema objašnjenja zašto se Arifagić i oni nisu ponašali kao Ćamil Duraković koji je također očekivao kandidaturu ispred Pokreta za državu, ali ga se nije odrekao što su povratnici u RS znali cijeniti, i prerma neslužbenim informacijama Duraković bi mogao biti pobjednik.

- Mi držimo svoju riječ. Vojin Mijatović nije održao svoju. Čak je govorio da nije nikada podržao Jusufa Arifagića, iako medijski dokazi postoje. Platforma za progres čestita Pokretu za državu na osvojenim mandatima, uz nadu da će politike čije programe živimo prethodnih trideset godina naći snage i promijeniti način svog djelovanja, tako da ono bude u interesu građana, a ne sa ciljem ostvarivanja parcijalnih stranačkih interesa. Nadamo se da će Pokret za državu vratiti legitimitet Bosni i Hercegovini u entitetu Republika Srpska, koji su izgubile stranke koje su dio ovog pokreta i koje su imale priliku djelovati prethodnih decenija. Interes države je iznad svakog stranačkog i pojedinačnog interesa, a vrijeme će pokazati da li su zaista interesi Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj zaštićeni ili izdani, poručili su iz Platforme za progres.

Interesantno je kako više nema priče da je kandidaturom za člana Predsjedništva BiH Mijatović pomagao Miloradu Dodiku. Od Platforme za progres i neafirmisanih sljedbenika Zlatka Lagumdžije se očekuje da objasne zašto su umjesto podrške Bosancu i Hercegovcu javno pozivali da se podrži Mirko Šarović iako koalicija okupljena oko njega veliča i slavi ratne zločince. Ostaje i nejasno zašto je profesor s banjalučkom predratnom adresom ličnu kartu izvadio u FBiH, i da li je to primjer borbe za povratnike.

Jusuf Arifagić jeste dobar privrednik, ali s političkim procjenama mu loše ide. Da je znao obuzdati lične ambicije sigurno bi bio koristan član Pokreta za državu, a vjerovatno i narodni poslanik u NSRS. Ovako, iza njega je treća izgubljena politička bitka, a sa njom i šansa da se za povratnike uradi još više.

Povezani članci