Politika

GORI VATRA: SDA se sjetila kanadera, iz opozicije se dim bolje vidi

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Haris Šabanović (SDA) pozvao je predstavnike vlasti da u rebalansu budžeta planiraju sredstva za nabavke letjelica za gašenje požara. 

On je naveo da je aktuelna vlast “iskasapila budžet” na štetu nabavke ovih letjelica.

“Da njihova sramota i krivica bude veća potrebno se vratiti u januar 2023. godine kada su stranke potpisnice amandmana na Budžet FBiH za 2023. godinu u potpunosti iskasapile Budžet FBiH svojim amandmanima, te spomenutu budžetsku stavku ‘nulirale’ i obezvrijedile”, kaže Šabanović.

Naveo je da je u budžetu bilo planirano 30 miliona KM da se ove letjelice nabave još 2023. godine, ali je trenutna vlast procijenila da je preče sredstva usmjeriti u Kiseljak i Novi Travnik za objekte srednjih škola.

“Ironija cijele priče je da smo budžet morali rebalansirati već u julu 2023. godine zbog tehničke neispravnosti ili neprovodivosti usvojenih amandmana. Kao posljedicu imamo šume koje gore, a letjelica niti novca za njih u budžetu nema. Ovim putem želim da pozovem predstavnike vlasti da se prestanu igrati emocijama i inteligencijom građana te da već u rebalansu budžeta planiraju sredstva za nabavke letjelica za gašenje požara jer je i ovo ljeto pokazalo o koliko se neophodnoj investiciji radi, naročito za Hercegovinu”, rekao je Šabanović.

Na kraju je poručio da je potrebno riješiti problem koji je napravljen te da prebacivanje loptice ne doprinosi njegovom rješenju.

“Ovim putem želim da pozovem predstavnike vlasti da se prestanu igrati emocijama i inteligencijom građana te da već u rebalansu budžeta planiraju sredstva za nabavke letjelica za gašenje požara jer je i ovo ljeto pokazalo o koliko se neophodnoj investiciji radi, naročito za Hercegovinu. Ne trebaju nam vaše izvlakuše niti prebacivanja loptice nego da riješite problem koji ste sami napravili” – stoji u Šabanovićevoj objavi.

Povezani članci