Politika

EU REKLA SVOJE: Nikšić nije za poklone, Dodik bocka međunarodnu zajednicu

Stav EK da BiH još nije spremna za pregovore o članstvu u EU jer reforme kaskaju komentarisana je u oba entiteta. 

"Bosna i Hercegovina je posljednjih osam godina, kada je riječ o reformama na putu ka EU, tapkala u mjestu. Kada smo u maju preuzeli vlast znali smo da nas čeka težak posao, ali smo bili opredjeljeni da radimo. Rezultat toga je dio usvojenih evropskih zakona u federalnom i državnom Parlamentu i najbolji izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine do sad", objavio je federalni premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić. 

On je u postu na svom Facebooku napisao:

"To je sasvim dovoljan pokazatelj rezultata rada u ovih šest mjeseci te odličan osnov za pozitivnu odluku o otvaranju pregovora u decembru. Izvještaj EU je, pored toga, potvrdio ispravnost naše politike kompromisa i razgovora, nasuprot politike populizma koja dominira na bh. političkoj sceni.

Ne mogu se godinama zanemarene reforme provesti u par mjeseci, ali se može napraviti napredak što smo, smatram, uradili. No, proces se mora u cijelosti zaokružiti i toga smo svjesni. Stav Evropske komisije je samo dodatni podstrek. Izvještaj Evropske komisije smatram realnim, jer je temeljen na procjeni urađenog, što je najbolja opcija za BiH. Ne trebaju nam dodatni pokloni već surova istina o tome da li smo i koliko spremni kroz pretpristupne reforme uvidjeti prednosti i dobrobiti od članstva, istakao je Nikšić.

ČPredsjednik SNSD-a i RS.a Milorad Dodik ne žali za propušteniom prilikom. Dodao je da mu je drago da EU opet nije propustila šansu da propusti šansu.

"Prije svega, očekivali smo bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svjetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi sa budućnosti EU i proširenjem, krenemo s pravim poslom organizovanja i vođenja pregovora. Ali razumijem i Evropsku komisiju, koja se zadnjih sedmica našla pod takvim pritiskom i udarom od strane onih koji su protiv dejtonske BiH i svega što mi radimo", naveo je Dodik na društvenim mrežama.

On je naveo da EU sada traži dodatni napredak.

"Vidjećemo šta tačno, ali i RS i ja smo spremni i voljni da do toga dođe. Mi razumijemo da Evropska komisija zalaganjem za vladavinu prava smatra da, u skladu s jednim od četrnaest prioriteta, ove mjere znače automatski prestanak međunarodnog intervencionizma, odlazak OHR-a i lažnog visokog predstavnika i odlazak stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Ako je ovo cilj Evropske komisije, onda smo na istom putu. Ako nije, onda su jasne spekulacije i tako visokog tijela i potvrda lažnog zalaganja za suverenitet BiH", istakao je Dodik.

Dodik je poručio da nema suvereniteta tamo gdje stranci upravljaju

Povezani članci