Politika

ESCOBAR PRED AMERIČKIM KONGRESOM: Dodik demontira Dejtonski sporazum, SAD poduzima korake

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar naveo je u izvještaju Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma o američkom angažmanu na Balkanu da trenutno postoje tenzije na sjeveru Kosova i pozvao obje strane da ispune sve obaveze koje su neophodne za nastavak napredovanja na njihovom europskom putu.

Odnos između Kosova i Srbije Escobar je opisao kao težak i podsjetio da je EU u februaru i martu, uz snažnu podršku SAD-a, postigla napredak sa Sporazumom o putu normalizacije odnosa i aneksom koji se odnosi na njegovu implementaciju, koji pruža okvir kroz koji „obje zemlje“ ispunjavaju svoje obaveze.

Escobar je naveo da je ključni element ispunjavanje obaveze Kosova iz 2013. godine da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i podsjetio da su se Kosovo i Srbija dogovorili da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole.

Što je najvažnije, prema tom sporazumu Srbija više neće lobirati protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, naveo je Escobar u dokumentu koji će danas biti tema Komiteta za vanjske poslove.

Kako je kazao, od kada su strane postigle te sporazume bilo je ozbiljnih provokacija, a došlo je i do eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata protiv Kfora, policije i novinara na sjeveru Kosova.

Sa EU smo pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih općinskih izbora i izbora za gradonačelnike u četiri općine na sjeveru Kosova, uz učešće Srba, i na ponovno fokusiranje na primjenu sporazuma postignutog u okviru dijaloga uz posredovanje EU, rekao je Escobar.

Kazao je da se politika SAD-a na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu – na nastavku integracija regiona u euroatlantske strukture.

Te integracije jačaju Europu kao geostrateškog partnera, učvršćuju demokratsko upravljanje i vladavinu prava, čine zemlje Zapadnog Balkana sigurnijim i prosperitetnijim, a time region postaje bolji sigurnosni i trgovinski partner za Sjedinjene Države, kazao je Escobar.

Ukazao je, međutim, da su prepreke u tom procesu ogromne – uključujući zastoj napretka u demokratizaciji, korupciju, ovisnost od ruske energije, etnonacionalističku politiku, štetni strani uticaj i dezinformacije.

Poručio je da Zapadni Balkan mora preduzeti neophodne korake da se kvalificiraju za članstvo i dodao da angažiranje SAD-a pomaže regionu u borbi protiv korupcije i zlonamjernog uticaja Rusije i Kine.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Escobar je naveo da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostaje fokusiran na, kako kaže, demontažu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

-Dodikovo uporno secesionističko i antidemokratsko djelovanje ugrožava stabilnost, sigurnost i prosperitet zemlje i regiona. Pozivamo na odgovornost svakoga ko podriva Dejtonski mirovni sporazum ili ugrožava suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter zemlje, kazao je Escobar.

Dodao je da SAD ostaju čvrste u podršci visokom predstavniku u BiH u suprotstavljanju prijetnjama Dejtonskom mirovnom sporazumu.

U Crnoj Gori, naveo je, vidi se obnovljen zamah ka ostvarenju europske budućnosti, a nedavne predsjedničke i parlamentarne izbore ocijenio je kao slobodne i mirne.

„Građani Zapadnog Balkana žele bolju budućnost za svoju djecu, a naš angažman pomaže u realizaciji tog sna i nastavak dvopartijskog angažmana u Kongresu ostaje ključan za taj uspjeh“, kazao je Escobar.

Povezani članci