Politika

DRŽAVA ISPRED SVEGA: Komšiću na zakletvi ne smeta Schmidt, može se pozvati i Čović

Visoki predstavnik Christian Schmidt nije poželjan na svećanosti inauguracije novih članova Predsjedništva BiH. Želji Denisa Bećirovića iz SDP se protivi novoizabrana članica iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović. 

Iako se špekulisalo da bi protiv Schmitovog dolaska mogao biti i član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić on je u razgovoru za Ljudski.ba otklonio takvu dilemu.

- Ja nisam protiv. Što se mene tiče neka bude prisutan, za Ljudski.ba je rekao Komšić.

Za Ljudski.ba je rekao da će se uvijek ponašati kao legalista. Institucije koje donose zakone i odluke važne za budućnost BiH će uvijek poštovati jer sve drugo je put u anarhiju.

Takav stav Komšić je iznio i nakon odluke CIK-a o popuni Doma naroda FBiH uprkos njegovoj apelaciji Ustavnoim sudu BiH kojom je tražio i privremenu mjeru kojom bi se do konačne ocjene Izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo Visoki predstavnik odgodilo formiranje Doma naroda. Dio medija i političara je zbog činjenice da je za odluku o popuni Doma naroda FBiH glasao i Željko Bakalar, čiji izbor u CIK je podržavao DF, iskoristio za napad na Komšića smatrajući da se tako pokazuje neprincipijelnost.

- Lično podržavam postupak člana CIK-a Željka Bakalara. Na njegovom mjestu i ja bih učinio isto. Koliko god ja mislio da je Schmidtova odluka štetna po BiH, Schmidt ima pravo da je donese i ona je na snazi sve dok je on sam ne izmijeni, dok je Parlamentarna skupština BiH ne promijeni ili dok je Ustavni sud ne obori. Zakoni se moraju provoditi bez obzira šta mi privatno mislili o njima, a Schmidtova odluka je zakon koji je na snazi i proizvodi pravne posljedice. Uloga CIK-a nije politička nego je isključivo stručna i vezana za provedbu zakona koji važe. Tako funcionišu pravne države. Drugačiji pristup je uvod u pravnu anarhiju - zaključio je tada Komšić.

Njemu ne bi smetalo i da svečanoj inauguraciji prisustvuju i ambasadori Hrvatske i Srbije, iako se skoro nikada ne odazivaju ni na jedan poziv. Kao čovjek koji poštuje institucije BiH nije protiv i da se pozove još uvijek aktuelni predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović.

 

Povezani članci