Politika

DRINA JOŠ NE MIRI ENTITETE: RS i Srbija tjeraju po svome

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić očekuje da će na predstojećoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije biti riječi o zajedničkom projektu izgradnje Hidroelektrane Buk Bijela.

Iako je u decembru 2022 sadašnji premijer F BiH Nermin Nikšić širio optimizam zbog lakoće dogovora sa predstavnicima iz RS-a oko formiranja i funkcionisanja vlasti iz ovog entiteta uporno čine sve da ga demantuju. U to vrijeme Nikšić je o čemu je Ljudski.ba pisao u tekstu Drina miri entitete  izrazio i optimizam da hidrolektrana Buk Bijela ne bi trebala biti kamen spoticanja novih političkih partnera.

- Prije svega, Buk Bijela je projekat koji je započet i krenuo, ali treba da prođe verifikaciju i saglasnosti određenih državnih organa. Ako pričamo kao Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, zašto mi ne bismo bili suinvestitori, zašto Vlada Federacije ne bi učestvovala u toj investiciji? Zašto sutra Vlada Republike Srpske ne bi učestvovala u nekoj investiciji unutar Federacije Bosne i Hercegovine, a pogotovo u ovim projektima koji su državni projekti?-upitao je tada Nikšić.

Iz RS-a za sada nije bilo pozitivnog odgovora, bar ne javno. Naprotiv Đokić je svojim novim javnim istupom jasno istakao šta RS želi.

Đokić je rekao da je izgradnja Hidroelektrane Buk Bijela, koja je zajednički projekat elektroprivreda Republike Srpske i Srbije, važno pitanje o kojem jepotrebno govoriti, ali bez institucija BiH.

– U toku je njena izgradnja, ali treba savladati prepreke koje nam se stalno postavljaju kada god treba da realizujemo neku zajedničku aktivnost sa Srbijom – istakao je Đokić.

On je ukazao da održavanje zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije ima veliki značaj u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama.

Da bi Srbija i BiH mogle imati zajednički interes na Drini prvo se treba riješiti problem dugovanja za električnu energiju iz već postojećoih hidroletrana Bajna Bašta i Zvornik. Srbija je hidroletrane prisvojila i godinama struju koristi sama. O tome bar za sada nije bilo razgovora.

Povezani članci