Politika

DOK TENZIJE RASTU: Vladajući narod svrstavaju u etničke torove, Schmidt gubi strpljenje

Za izmjene Izbornog zakona političari bi uskoro mogli saznati na nekoj od egzotičnih plaža u skupo plaćenim turističkim aranžmanima.

Ostao je rok od šest sedmica koliko je Christian Schmidt dao domaćim liderima za dogovor o političkim izmjenama. No, oni su na godišnjem odmoru.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović tvrdi da do dogovora o Izbornom zakonu neće doći: “Definitivno su tu pozicije potpuno suprotne tako da ne vjerujem uopće da može doći do sastanka bilo kakvog”.

Optimizma više skoro da nema. Ono što nisu mogle dogovoriti godinama, stranke ne očekuju da će dogovoriti u novom zadanom roku. Sve stranke učesnice ranijih pregovora, barem deklarativno, imaju prijedloge za nastavak puta ka dugo čekanoj reformi. Međutim, još niko nije napravio prvi korak. Sastanaka nije bilo.

Relacija SDA - HDZ BiH je od početka pregovora ključna, ali poznato je da su stavovi različiti, toliko da do danas nije napravljen pomak, a čini se da i neće.

Nastavak pregovora prije općih izbora SDA ocjenjuje neozbiljnim i neogovornim jer, kažu da pred izbore koji su na pragu nema smisla donositi odluke. S druge strane da je HDZ BiH za izmjene prije izbora, pokazuje Dragan Čović, koji na lobiranje ne gubi vrijeme, pa i u razgovoru s ambasadorom Velike Britanije traži podršku za Izborni zakon.

Opozicija zna u čemu je problem.

“Ja mislim da oni koji učestvuju u ovim razgovorima - cilj im nije dogovor nego im je upravo cilj ova atmosfera u kojoj smo trenutno sada, je li, posvađani. Rastu međuetničke tenzije i ljudi se, kako se to kaže kolokvijalno, svrstavaju u torove, etničke torove. I to je ono što nacionalne stranke - SDA, HDZ i SNSD prije svega – žele”, tvrdi NS-ov državni zastupnik Predrag Kojović.

Za izmjene Izbornog zakona političari bi uskoro mogli saznati na nekoj od egzotičnih plaža u skupo plaćenim turističkim aranžmanima.

Povezani članci