Politika

DODIKOV REFERENDUM: Ne ide u lokalu, a kamoli na državnom nivou

Koalicija “Dogovor za Bijeljinu” više ne postoji u ovom gradu jer je izgubila smisao nakon neuspjelog referenduma kada su građani podržali gradonačelnika Ljubišu Petrovića, poručeno je iz lokalnog SNSD-a, odakle su, pritom, najavili da će ova stranka sigurno imati kandidata u borbi za najznačajniju bijeljinsku funkciju na narednim lokalnim izborima.

Petrović (SDS) je, podsjetimo, 19. marta “preživio” referendum, na koji je izašlo 48.164 građana, a za opstanak gradonačelnika glasalo je njih 68,36 odsto.

Skoro osam mjeseci kasnije ugašena je koalicija koja je pokušala skinuti Petrovića sa gradonačelničke pozicije.

Gradski odbor (GO) SNSD-a Bijeljina u četvrtak naveče je donio odluku da se ad akta stavi koalicija “Dogovor za Bijeljinu” kao i svi dokumenti koji su proistekli iz te koalicije. 

“Nakon neuspjelog referenduma na kojem su građani podržali aktuelnog gradonačelnika, jasno je da je postojanje koalicije izgubilo smisao. SNSD ne može i ne želi nositi teret prošlosti bilo čije politike i bilo kojeg pojedinca u Bijeljini. Svim članicama, sada već bivše koalicije ‘Dogovor za Bijeljinu’, želimo puno sreće u budućem političkom radu”, saopštio je u GO SNSD-a Bijeljina.

Sutradan, u petak ujutru, iz SNSD-a su bili još detaljniji – predsjednik GO SNSD-a Miroslav Milovanović je rekao da će kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima naredne godine sigurno biti iz SNSD-a i dodao da je moguća koalicija sa svim političkim subjektima koji budu podržali tog kandidata.

“Sljedeće godine su lokalni izbori i SNSD će se u naredna dva mjeseca okrenuti stranačkim organima, mjesnim odborima, izvlačiti zaključke iz prethodnog perioda i pokušati da se što bolje pripremi, a onda ćemo donositi odluke o tome ko će biti kandidat za gradonačelnika”, rekao je Milovanović.

On je istakao da SNSD Bijeljina neće vršiti nikakve kalkulacije s bilo kim u smislu bilo kakvih ustupaka da bi neka od partija podržala kandidata za gradonačelnika iz SNSD-a.

Član Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina Aleksandar Đurđević naveo je da će Klub odbornika SNSD-a nastaviti samostalan rad u Skupštini grada Bijeljina.

“SNSD ne može više nositi breme bilo čijih loših politika iz prethodnog perioda i nastaviće samostalan rad u Skupštini grada”, rekao je Đurđević.

Milovanović je, inače, izjavio da se SNSD nije konsultovao s koalicionim partnerima o stavljanju ad akta postojanja koalicije “Dogovor za Bijeljinu” jer su članovi ove koalicije u nekim neformalnim sastancima sa SNSD-om “nešto tako i očekivali”.

 

Povezani članci