Politika

DODIK RESETOVAO SDS NA 90-te: Mirno razdruživanje s policijom na entitetskoj liniji

Na sastanku povodom zauzimanja jedinstvenog stava o imovini potvrđen je nacrt izjave koji će se tokom vikenda razmatrati na različitim stranačkim organima.

Sve miriše na početak devedesetih koje su bile uvod u krvavu agresiju na BiH. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik RS je poveo opasnim putem uvlačeći dio opozicije u prijetznje raspadom BiH jer mu ne ide po planu da državnu imovinu dobije kao zalog za nove kredite koje je ovih dana Vlada RS tražila od Kine kako bi pokrila katastrofalne rezulate svog rada.

Predstavnici koalicije okupljene oko SNSD-a i predstavnici SDS-a su nakon sastanka povodom zauzimanja jedinstvenog stava o imovini zakazali potpisivanje izjave za ponedjeljak u  15.00 časova u Narodnoj skupštini Srpske.

U dokumentu koji treba da se usvoji konstatuje se kako BiH nema teritorije već samo spoljne granice. Planira se osiguranje finansija na entitetskom nivou za finansiranje plaća Srba koji bi napustili državne institucije. Osim toga MUP RS bi bio zadužen za formiranje posebne jedinice koja bi kontrolisala entitetsku liniju.

Interesantno je da se u dokumentu poziva i Vlada F BiH na nastavak započetih razgovora o razgraničenju na entitetskoj liniji.

Visoki predstavnik se naziva nelegitimnim, a od Hrvatske i Srbije se očekuje pomoć za primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Od sudija Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda se traži da naopuste tu instituciju dok se ne usvoji zakon da u njoj više ne bude stranaca.

U nastavku pogledajte sve tačke nacrta sporazuma koji bi trebao biti usvojen ui ponedeljak. 

 

 

Povezani članci