Politika

DF PRELOMIO U HNK-a: Ostaju opozicija, muftija "pogurao" SDA

DF je prelomio u HNK. Ova stranka neće u vlast i ostaje opozicija. Ovo je za Ljudski.ba potvrdio generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić.

Ranije je federalni zastupnik DF-a Sanel Kajan istakao kako je odluka donesena na širem sastanku uz konsultacije sa stranačkim vrhom. Iz DF-a su odlučni da neće podržati vladu koju bi Trojka činila sa HDZ-om niti vladu koju bi sa istom strankom formirala SDA.

Posljednjih dana oko forrmiranja vlasti u ovom kantonu podigla se velika bura u koju su se aktivno uključili i predstavnici Islamske zajednice.

U izjavi za Agenciju MINA muftija Dedović je upozorio na pogubnost kockanja s političkim pravima i interesima hercegovačkih Bošnjaka.

- Nakon što su najnovijim izbornim pravilima svedeni da u Domu naroda Parlamenta FBiH budu predstavljeni s jednim delegatom naprema četiri iz reda Hrvata, sada im se nameće i vlada koju trebaju podržati samo tri od deset Bošnjaka u Klubu Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona - naglasio je muftija Dedović, komentarišući aktuelne pregovore o formiranju vlasti u ovom kantonu. 

DF je Trojci bio važan zbog jedne ruke u Klubu Bošnjaka. Bez DF-a Trojka je u velikom problemu jer imaju samo četiri ruke u Skupštini. S druge strane SDA ima sedam, a u koaliciju sa HDZ-om voljan je i NES. 

Iz ove stranke traže jedno ministarsko mjesto iz reda Bošnjaka, a zauzeli su stav i pariteta odnosno da raspodjela ministarstava između dva bloka bude 6:6.

HDZ do sada nije bio voljan za takvu raspodjelu, za sebe i hrvatske partnere htjeli su sedam ministarstava. 

U toku je sastanak Kantonalnog odbora SDA HNK koji će donijeti odluku o ulasku u vlast, a tokom dana bit će održan i sastanak predstavnika SDA i NES-a.

Realno, DF svojom odlukom najviše ide na ruku SDA koja bez njih može. S druge strane SDA je u SBK poikazala da ljubav prema HDZ-u nije potpuno ugašena. Tamo su kao stranka bez koje nema formiranja vlasti pružili ruku svom dugogodišnjem partneru, nadajući se da će im to vratiti u HNK gdje je skoro nemoguće bez HDZ-a.

Na kraju sve se svede na matematiku, koja se potom brani nacionalnim, ili drugim interesima.


 

 

Povezani članci