Politika

DESNICA ZBIJA REDOVE: Zagrljaj lidera stranaka iz Banjaluke i Mostara otkriva planove

Kad neće ljevica, SDP, Demokratska fronta i Naša stranka – hoće desnica. Tako bi glasio kratki komentar na novi sastanak u Banjaluci.

-Danas u Banjaluci smo se sastali sa delegacijom HRS-a, predvođenom predsjednikom Slavenom Ragužem. Razgovarali smo o jednoj temi koja decenijama opterećuje ovo društvo, izmjenama Izbornog zakona koje bi dovele do fer izbora. Neophodno je unaprijediti izborni proces kada su u pitanju transparentnost, čuvanje izbornog rezultata, generalno izborni integritet kao ključni princip na kojem se organizuju izbori. S tim u skladu, potrebno je unaprijediti rad biračkih odbora, riješiti pitanje fiktivnih političkih subjekata, te posebno identifikaciju birača otiskom prsta i optičko skeniranje glasačkih listića. Sve ostalo, uključujući nemoguće i neprimjenjive presude Evropskog suda samo dodatno obesmišljvaju izborni proces, poručio je lider PDP-a Branislav Borenović.

F4tB7ZbbYAA4MOy

I Borenović, a pogotovo Raguž, predstavnici su desnice na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Iako se Borenovićev PDP poprilično rascjepkao nakon odlaska Jelene Trivić, koja je sa sobom odvela dobar broj političkog i biračkog kadra, te razotkrio pravo lice gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, koji nije ništa drugo do produžena ruka Milorada Dodika, ta stranka sada traži novi zamah.

U nešto boljoj poziciji je Ragužev HRS koji u rukama drži rješenje za formiranje vlasti u HNŽ-u, a po prvi put su zakoračili van Hercegovine u potrazi za srodnim političkim partnerima.

Bilo kako bilo, desnica zbija redove raspravljajući o izmjenama Izbornog zakona, negirajući mogućnost provedbe odluka Suda za ljudska prava iz Strasbourga koja bi im znatno otežala politički opstanak, dok su s druge strane - stranke lijeve i građanske političke provenijencije zbog sujete njihovih lidera, udaljenije više nego ikad.

Povezani članci